Täna arutab Lääne-Viru maakohus, kas kuulutada välja Tarmo Sillale kuuluva Hevaner Investi ehk restoran Pegasuse omanikfirma pankrot. Restoran läks põhja vahetult pärast seda, kui Tarmo Silla firma Pegasuse üle võttis.

„Möödunud aasta sügisel muutus olukord restoranis ebastabiilseks ja palkasid ei makstud enam õigel päeval välja,“ rääkis Pegasuse endine töötaja Karin (nimi muudetud, õige nimi toimetusele teada – toim.) Päevalehele. „Mai algul tuli teade, et Rain Lõhmus müüs enda osaluse maha. Kolm nädalat käisime niimoodi tööl, et ei teadnud, kes on omanikud.“ Lõpuks otsustas Karin töölt ise lahkuda ja kirjutas selleks avalduse. Avaldus rahuldati, kuid Karin pole siiani kätte saanud ei oma tööraamatut ega ka raha, mida töökoht talle võlgneb.

Pegasuse teistel töötajatel läks sama halvasti. „Kogu aeg räägiti, et koht hakkab uuesti toimima, aga asi läks lõpuks selleni et ühel päeval, 18. mail, kutsuti meid koosolekule ja öeldi lihtsalt, et töökohta enam pole,“ rääkis Siiri (nimi muudetud, õige nimi toimetusele teada – toim.), kelle sõnul nägi ta Pegasuse uut omanikku Tarmo Silda esimest korda oma oma vallandamise päeval. „Meile öeldi lihtsalt nägemist, aga me vastasime, et niisama ei saa nägemist öelda. Me olime seal üheksa aastat töötanud, eelmise seaduse järgi ei saanud meid niisama lihtsalt päevapealt koondada, oleksime pidanud saama vähemalt kuue kuu palga. Ütlesime, et seaduse järgi peaks meid koondama, aga selle peale ei vastatud midagi. Kompensatsioone ei kavatsetud maksta. Nii paljukene, kui firmal raha oli, nii palju maksti palka välja. Saamatajäänud puhkused jäid nii nagu jäid," rääkis Siiri.

Pegasuse kõik kümmekond ekstöötajat on praeguseni lootusetus seisus. Üks töötajast on Hevaner Investi kohtusse andnud, kuid kuigi palju tulemust sealt loota pole: firmal pole lihtsalt raha, mida ekstöötajaile maksta. Osa töötajaist on pöördunud ka töövaidluskomisjoni, kuid sinna esitatud avalduste tulemused pole veel teada.

Töötajad pole ainsad, keda Tarmo Sillale kuuluv Hevaner Invest alt vedas. Pegasuse ruumid asuvad Kirjanike Liidu majas ja ettevõte on liidule võlgu ligi pool miljonit krooni rendiraha. Kirjanike Liit on Hevaner Investiga püsti hädas, sest Pegasuse ruumid seisavad tühjana ja sinna ei saa ka uut rentnikku võtta. “Enne seda kui eelmise firmaga asjad selged pole, ei saa ühtki uut rentnikku võtta. Meie huvi on aga see, et võimalikult kiiresti leiaks uue rentniku,“ rääkis Kirjanike Liidu esindaja Karl-Martin Sinijärv.

Täna toimub Lääne-Viru maakohtus istung, millel peaks selguma, kas Hevaner Investi pankrot kuulutatakse välja või mitte. „Kirjutasin ise pankrotiavalduse,“ nentis Hevaner Investi ainuosanik Tarmo Sild. Endal Sild Pegasuse pankrotis süüd ei näe. „Minu ajalugu selle restoraniga on väga lühike, ilmselt on varasemalt tehtud juhtimisvigu,“ ütles Sild.

Mis saab siiani raha ootavatast töötajatest ja Kirjanike Liidust? „Võimalusi on kaks – kas müüakse pankrotivara, mille eest saadud raha on võimalik võlausaldajate vahel jagada. Või siis soovib keegi seal avada restorani ja on nõus sellega seoses võlgu maksma,“ sõnas Pegasuse omanik.