Kohustusliku kogumispensioni, nn II samba puhul kaotatakse ära osakute väljalasketasu, samuti ei võeta tagasivõtmistasu enam isikutelt, kes on vanaduspensionieas või kuni viis aastat nooremad, teatas rahandusministeerium.

Investeerimispiirangute osas suurendatakse aktsiafondidesse investeerimise piirmäära 70%-ni. Täna kehtiv määr on 50%.

Osakuomanikud saavad edaspidi alustada sissemaksete tegemisega teise pensionifondi kaks korda aastas – seni on see võimalik kord aastas. Samuti lubatakse teatud tingimustel ka pensionifondi osakute osalist vahetamist, mis seni polnud võimalik.

Osakute pärandamise osas on kavas mõnevõrra piirata võimalusi pärandina omandatud osakuid rahas kohe välja võtta. Kitsendus tuleneb kohustusliku kogumispensioni eesmärgist tagada adekvaatne sissetulek vanaduseas, millega ei ole kooskõlas kogutud raha varasem kulutamine.

Üldjuhul tehakse väljamakseid II sambast kuni isiku surmani. Kui osakuomaniku pensionifondi kogunenud raha on eluaegse pensionilepingu sõlmimiseks ebapiisav, on lubatud perioodilised väljamaksed otse pensionifondist, mille jaoks koostatakse pensioniplaan. Säilitatakse ka ühekordse väljamakse võimalus pensionifondist juhtudeks, mil kogutud rahasumma on nii väike, et selle jagamine perioodilisteks makseteks pole otstarbekas.

Võrreldes kehtiva seadusega on ette nähtud täiendav garantiiskeem juhtudeks, kui pensionilepingu sõlminud kindlustusandja muutub maksejõuetuks.

Eelkõige puudutavad muudatused kohustusliku kogumispensioni väljamakseid, mis algavad järgmise aasta 1. jaanuarist. Eelnõus on ette nähtud ka mitmed muudatused II samba kogumisfaasi osas, mis on toiminud alates 2002. aasta keskpaigast, kui hakati tegema sissemakseid kohustuslikesse pensionifondidesse.