Samas võib leida üsna huvitavaid ettevõtteid, mille aktsiatesse osa meie pensionirahast suunatud on.

Näiteks on Hansapank osa II samba rahast paigutanud külmikutootja Snaige ning õlletootja Olvi aktsiatesse. Firmadest tekitab paljudes kindlasti äratundmisrõõmu ka Horvaatia ettevõte Podravka – populaarse “kukesupi” tootja. Ka on pank hästi meelestatud Poola, Tšehhi ning Bulgaaria telekomifirmade suhtes.

Kuid veel 2003. aasta aruandes käisid Hansa Investeerimisfondide investeerimisportfellist läbi sellised maailmanimed nagu Ford Motor, Assa Abloy ja American Express. Kuid samas võiks ju väita, et meie pensionirahaga aidati mingil hetkel toota Fordi automargi masinaid ja valmistati maailma turvalisemaid lukke (Assa Abloy). Seejuures ei pruugi praegused pensionikogujad teadagi, et Ford Motor Company kujul on tegu maailma ühe juhtiva autovalmistajaga, mis esindab selliseid brände nagu Ford, Lincoln, Mercury, Mazda, Volvo, Jaguar, Land Rover ja Aston Martin, ning et 2003. aastal müüs kontsern kokku 6,7 miljonit masinat. Või et Assa Abloy hoiab kogu maailmas lukkude valmistamise turust enda käes umbes kümnendikku.

Keskendub lähiturgudele

Enam Fordi ja Assa Abloyd nimekirjast ei leia. Põhjus peitub selles, et Hansa Investeerimisfondid soovib keskenduda just lähiturgudele – Baltikumile ning Kesk- ja Ida-Euroopale. Samas oli küsitav, kui mõttekas on pidev muu maailma krediidianalüüs olukorras, kus ka investeeringute mahud globaalsetesse ettevõtetesse polnud kuigi suured. “Küsimus on analüüsi kapatsiteedis. Ma arvan, et jääme edaspidi kindlate regioonidega piiratuks,” märkis Hansa II pensionisamba fondijuht Robert Kitt.

Ühispanga progressiivse pensionifondi raha on suunatud huvitavatesse ettevõtetesse. Ühispanga Varahalduse juht Sven Kunsing teeb lühikese ülevaate.

Näiteks Leedu firma Apranga – üks edukamaid rõivamüügi ettevõtteid Baltikumis, kes esindab kaubamärke Zara, Hugo Boss, Joop, Mango jne. Kokku on neil 40 kauplust üle Baltikumi, sh üks Tallinnas Viru keskuses.

Märkimisväärne on ka Amica Wronki – Poola suurim kodumasinatootja, kes toodab ka Eestis tuntud Hansa kaubamärki kandvaid kodumasinaid.

Richter Gedeoni on aga tegu Ida-Euroopa üks edukaim farmaatsiaettevõte, mis asub Ungaris. Viimase kvartali puhaskasum kasvas eelmise aastaga võrreldes 24%, ületades oluliselt ootusi.

Bank Pekao on suuruselt teine pank Poolas ning ületas samuti ootusi, kasvatades viimase kvartali puhaskasumit 110 protsenti.

Samas võiks ära märkida Vene mobiilioperaatorid Vimpelcomi ja MTS-i, mis on regiooni dünaamilisima arenguga telekomiettevõtted. Mõlema kliendibaas kasvab endiselt suurusjärgus 100 protsenti aastas.