Eestis tegutseb ettevõtteid, mille käekäigu määrab emotsioon ? armastus perekonna vastu. Sellised ettevõtjad asutasid perefirma, hoolimata, et Eesti perekonnastatistikas annavad tooni abielulahutused. Tippjuhiks tõu-su eeliseks on siin sünnipära.

Pankade ja maksuameti jaoks pole pereettevõtteid, on vaid tavalised juriidilised isikud ? aktsiaseltsid ja osaühingud. Kuid äripartnerid teavad, et kiireteks ja tõhusateks tehinguteks peavad nad kõikidele pereliikmetele isiksustena vähemalt talutavad olema.

Perekonnaettevõtete pead on nii eestlaste kui ka teiste rahvaste seas aeg-ajalt tõusnud jõukuse ja mõjukuse sümboliks. Tänastest Eesti pereettevõtjatest võib kasvada uus suurärimees Puhk, kes tõstab enda ja laste nime ettevõtte ärinimeks.

Canoni sissetooja

Andres Haamer asutas ettevõtte oma poegadele. Poegadest sai Overall Eesti asutaja Andres Haameri päästerõngas, kui maailm muutus Nõukogude impeeriumi kokkuvarisemisega ebakindlaks. Overall on Canoni ainuke täieõiguslik müügiesindaja ja teenusepakkuja Eestis. ?Pojad on tuhat protsenti usaldusväärsed,? ütleb Haamer. ?Overallist sai meie elu jätk.?

Kolmkümmend aastat tagasi anti teaduste akadeemias elektriinsenerina töötanud Haameri hoole alla seade, mida nõukogude võim pidas ohtlikumaks kui konteinerit siberi katkuga ? paljundusmasin Canon NP5000. Paljundusmasina olemasolu kuulutati riigisaladuseks ja seda valvas KGB.

Tänavu Overalli 15 aasta juubeliks avaldatud trükisel poseerib Haamer oma kunagise hoolealuse kõrval ilmega nagu äsja miljoni võitnud lotomängija. 1989. võttis Haamer hooldada üle Eesti asuvad Canoni paljundusseadmed ning lõi suhted tootjafirma filiaaliga Soomes.

Teaduste akadeemia Tallinna kesklinnas sai Tõnis (s 1970) ja Märt (s 1973) Haamerile tavaliseks peatuspaigaks teel koolist koju. Tavainimesele kättesaamatu bürootehnika köitis poisse sedavõrd, et nad kujutasid ette oma tulevikku üksnes isa loodud ettevõttes.

?Mul ei ole elus kordagi tekkinud küsimust, kelleks saada,? räägib Overalli arendusjuht Märt Haamer. ?Lapsena kasvasin koos isa ettevõttega ja praegu tähendaks sellest loobumine kogu senise elu raiskamist.?

Vanem vend Tõnis Haamer tegi mullu eestlaste seast tõenäoliselt ühe säravaima karjäärilennu, maandudes Canoni peakorteris Tokyos. Kuid infotehnoloogia abil osaleb ta endiselt Overalli strateegiliste otsuste langetamisel.

Overalli asutamisel valitses Eestis infotehnoloogiline öö. Veel viis aastat tagasi küsis mõni klient, kas faksiaparaadi kasutamiseks tuleb registreerida eraldi telefoninumber. Andres Haamer väidab, et tema nägi tänast ühiskonna ja turu arengut ette, millest lähtudes langetas otsused.

?Kohe oli idee, et teha koos poegadega ja Canoniga,? räägib Haamer. Algul tahtis Haamer luua oma nimega firma, kuid koos vanema pojaga ettevõtte registreerimist korraldanud abikaasa tädipoeg Heino Raivet laitnud selle maha. Ettevõtte nimeks pandud Overall tähendab kõige peale tõmmatavat töökaitseriiet, andes mõista, et Canon on üle kõige.

Overalli kasv seadmehooldajast müügiesindajaks ning täna juba infotehnoloogiliste lahenduste arendajaks tõi kaasa vastutuse jagamise väljapoole isa-pojad siseringi. ?Palkame protsessi juhtimiseks usaldusväärseid asjatundjaid, kuid strateegilisi otsuseid langetame kolmekesi,? räägib Andres Haamer. Vajadus ettevõtet pidevalt kontrolli all hoida välistab isa ja poegade ühise puhkuse veetmise.

Overalli tööle pääsemiseks saab eeliseks Haamerite tuttava-tuttava skeem, sest nad pole saanud küllalt häid tulemusi töövõtukonkurssidega.

Trükiteenuste eksportija

Sirje ja Andrus Reisoo hoiavad Uniprindi-Unipressi trükikoja ohjasid kõvasti oma käes, langetades tähtsad otsused vaid kahekesi.

?Lapsed ja lapselapsed peavad ise oma tee leidma,? ütleb Sirje Reinsoo. ?Alati tuleb arvestada, et keegi tahab meie trükikoda osta ja teeb äriliselt mõistliku pakkumise.?

Enne krooni tulekut valmistasid Sirje ja Andrus Reinsoo koos naabrimehega puust taksikoeri, millega maksid usalduslikult soomlaselt ostetud trükiseadme eest. Äri käis surnud ringis, sest trükiste müügiga teenitud raha kulus koerte tootmisele. Tänaseks on Reinsood üles ehitanud Eesti ühe edukama trükiteenuste eksportimise ettevõtte.

Soomes ja Rootsis lähevad trükikojad sageli pärandusena ühelt põlvkonnalt teisele, kuid Reinsood hoiduvad põhjamaid eeskujuks võtmast. Lähisugulastega koos aetavas äris hindavad Reinsood peamisteks trumpideks täielikku usaldust ning teineteisemõistmist.

Pere on trump

?Peame oma partneritega läbirääkimisi paljudest efektiivsemalt, sest saame teineteise tagamõtetest aru hääletooni või heidetud pilgu järgi,? räägib Andrus Reinsoo. ?Suudame kiiresti otsustada.?

Suureks kergenduseks nimetavad Reinsood, et tütar Merlin Lee töötab ettevõtte finantsjuhina, väimees Dmitri Lee tehnikajuhina. Kõik omad inimesed. Kuid noorte karjäär paistab vanemate ettevõttes sellega piirduvat. ?Merlin saab hea kogemuse,? ütleb Andrus Reinsoo lühidalt. Sarnaselt sugulastest omanikega töötab Uniprindi tootmisüksustes lähisugulasi: vendi, isad-pojad, abikaasad. Tuttava tuttava palkamise eelistamine konkurssidele valitseb ka Uniprindis.

Mitu aastat täitis Sirje Uniprindi tegevjuhi ja majaluku rolli, Andrus oli müügijuht ja ideede generaator. Andrus Reinsoo suurimaks ideeks sai suuretiraa?iliste klantsajakirjade trükikoja Unipress asutamine. Selleks kaasati finantsinvestorina samuti perekondlikult üles ehitatud AS A&G.

Mullu elas kolm aastat tagasi asutatud Unipress üle tõsise juhtimiskriisi, mis viis Andrus Reinsoo selle ettevõtte tegevjuhi kohale. Uniprint ja Unipress on küll kaks iseseisvat juriidilist isikut, kuid nende ettevõtete juhtimine ja müügitöö on tihedalt omavahel põimunud.

Uniprint trükib eelnevalt lehtedeks lõigatud paberist väikesetiraa?ilisi ettevõtete aastaaruandeid, reklaambuklette, plakateid. Unipress seevastu kasutab paberirullist trükkimiseks valmistatud võimsat seadet, mis võimaldab toota pakse klantsajakirju kümnete tuhandete eksemplaride kaupa.

Eesti legend: Puhkid

?? Puhkide perekond teenis kopsaka tulu ärist Nõukogude Venemaaga, kes nad hiljem laostas ja vangikongi heitis.

?? Kui mulgid püstitasid mõne aasta eest Tartu maantee äärde teeviidaks nõukogudeaegsetelt tikutopsidelt pärit rahvariides hiiglasliku nuku, mõjus see kentsaka mälestusmärgina Eesti ajaloo ühele mõjukamale Puhkide perekonnale.

?? 1889. aastal asutas viljakaupmees Jaan-Johann Puhk Viljandi tikuvabriku, millega pani aluse pool sajandit kestnud impeeriumile.

?? Makaronide tootmisest kuni autode remontimiseni tegelenud Kaubamaja J. Puhk ja Pojad kontrollpakk asus punase riigipöördeni vendade Puhkide taskus.

?? Puhkide perekond paistis silma erakordse ärivaistuga, osates teenida kasumit Eesti majanduse tõusudelt kui ka mõõnadelt. Puhkide välja antud rahvakalendreid võis veel kuni viimase ajani leida Eesti-aegsete majade pööningutelt ja trepialustest.

?? Kahekümnendate lõpul said Puhkid kurikuulsaks, kui vahendasid Eesti armeele Inglismaalt kõlbmatut riidevarustust. 50 000 komplekti mundreid osutus lahti pakkimisel kõdunenud veristeks räbalateks.

?? Suurimates linnades asunud jahuveskite ja leivavabriku omanikena tüürisid Puhkid teraviljaimporti. Suure kriisi aastatel teenisid Puhkid tohutu kasumi, vedades enne teraviljatollide kehtestamist sisse suure koguse vilja.

Maailma legend: Rockefellerid

?? ?Mu armas poeg. Saadan sulle kahekümne ühe dollarilise tšeki sinu kahekümne esimeseks sünnipäevaks, ühe (dollari) iga aasta kohta,? kirjutab John D. Rockefeller 1895. aastal oma kolled?is õppivale pojale.

?? Samas lisab vana Rockefeller, et üksnes möödapääsmatus sunnib teda taluma poja eemalviibimist nende ühisest tööst. Rockefeller on selle kirja kirjutamise ajal nii rikas ja mõjukas, et tema ohjeldamisega tegeleb kongress.

?? Vennad John Davison ja William Rockefeller asutasid 1870. aastal Ohios ühe miljoni dollarilise kapitaliga kompanii Standard Oil, mis kontrollis kümnendikku kogu Ühendriikide toonasest naftaärist.

?? Vennad alustasid kohe agressiivset laienemist. 1872. aastal viisid nad läbi Clevelandi massimõrva hüüdnime teeninud ärikeemi, millega haarasid linna 26 naftatöötlemistehasest oma kontrolli alla 22.

?? Aasta hiljem, kui 18. septembril puhkes börsi musta päevana tuntuks saanud krahh, võtsid Rockefellerid üle Pittsburghi, Philadelphia, New Yorgi ja Pennsylvania piirkonna naftaettevõtted.

?? 1877 kontrollis 38-aastane John D. Rockefeller juba 90 protsenti USA naftatööstusest.

?? Ütlus ?rikas nagu Rockefeller? sündis pärast esimest maailmasõda, kui perekond annetas hiigelsummasid Prantsusmaa ülesehitamiseks.

?? Rockefellerite edu seostatakse nende tavatu ärivaistuga, millele annab mõjukuse rahulik ja külm kaalutlemine.