„Kui keegi nagu Donald Trump osutub valituks, siis kütab see majanduses hirmu,“ ütles Perth Minti juhatuse esimees Richard Hayes. „Trump on väga protektsionistlik.“

Kullal on tänavu hea aasta. Väärismetalli hind on tänavu kallinenud 27%, kuna Ühendkuningriik otsustas lahkuda Euroopa Liidust ja USA keskpank venitab intressitaseme tõstmisega.

„Kui Clinton võidaks, siis ei ole kulla hinnatõus kuigi suur,“ kahtlustas Hayes. „Ta on liiga tavapärane ja majanduses tuleks väiksem šokk.“

Unts kulda maksis täna Perthis 1349,37 dollarit. Kulla hind tõusis 29. juulil kahe nädala kõrgtasemele, kuna USA majandus kasvas teises kvartalis oodatust oluliselt aeglasemalt.

„Ma arvan, et kui Trump valitakse presidendiks, siis näeme kulla hinnatõusu,“ ütles Hayes.

Kinnisvaraarendajast poliitikuks hakanu on teinud valimiste üheks võtmeteemaks väliskaubanduse öeldes, et USA ei vääri paljusid sõlmitud kaubanduslepinguid, sest need ei ole majandusele ega töötajatele kasulikud. Trump püüab saada töölisklassi hääli olles vastu Põhja-Ameerika vabakaubanduslepingule NAFTA.

Pangad ja kaevanduskompaniid on sattunud USA presidendivalimiste tõttu valgusvihku.

"Kuigi tõenäosus, et Trump valitakse USA presidendiks on madal, nõrgendaks tema valik USA majandust ja külvaks ebakindlust,“ teatas Hollandi pangamaja ABN Amro. Selle pangamaja vaade on selline, et Clintoni käe all teeks kulla hind suurema tõusu.

„Trump presidendina oleks oht maailma majandusele, kuna ta on vastu olemasolevatele lepetele ja on levitanud mõtet, et USA peaks astuma välja maailma kaubandusorganisatsioonist WTO," teatas läinud nädalal Overseas-Chinese Banking. "Kuigi finantsturgudel eeldatakse, et päeva lõpuks võidab ikkagi Clinton, ei saa Brexiti valguses enam milleski kindel olla."