Lõhmus ütles BNS-ile, et lahkumise plaan oli küpsenud juba ammu, millest ka avalikkus teadlik oli.

Lisaks seovad Lõhmust tema kinnitusel selle suve keskpaigast uued kokkulepped, seega oli lahkumisavalduse esitamiseks viimane aeg.

Lõhmuse sõnul on talle tehtud konkreetne pakkumine Ameerika Ühendriikidest, samuti on ta seotud ühe projekti käivitamisega Eestis.

"Juhul, kui mõni Eesti Panga nõukogu liige peaks tegema ametliku ettepaneku kandideerida nüüd Eesti Panga presidendi kohale, ma seda vastu ei võta," kinnitas Lõhmus BNS-ile.

Lõhmus avaldas arvamust, et Eesti Panga nõukogu valib uue presidendi juunikuu jooksul.

Hetkel keskpanga presidendi kohuseid täitvat Lõhmust on avalikkus pidanud kõige sobivamaks presidendikandidaadiks.

Eesti Panga nõukogu liige ja nõukogu enamusega opositsioonis olev Kalle Jürgenson ei osanud Lõhmuse võimalikku lahkumisavaldust teisipäeva hommikul kommenteerida.

Jürgenson kinnitas BNS-ile, et esitab Eesti Panga nõukogule uue kandidaadi keskpanga presidendi kohale. Ta ei soovinud esialgu nimetada, kes see on.

"Meil oli sel teemal juttu siis, kui veel polnud Mart Opmanni ümber tekkinud vastasseisu," ütles Jürgenson vaid.

Kalev Kukke, kelle Jürgenson Opmanni konkurendiks esitas, ta enda kinnitusel enam välja ei paku. "Kukk on küll võimekas finantsist, ent ta on siiski praktiseeriv poliitik," ütles Jürgenson.

Tema sõnul tuleb vältida situatsiooni, mis Opmanniga seoses tekkis, viidates sellele, et peamiseks komistuskiviks oli presidendikandidaadi poliitiline seotus.

Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg ütles BNS-ile, et ka temal on olnud konsultatsioone võimaliku kandidaadi esitamiseks. "Aga ma ei ole valmis seda nime veel ütlema," lisas ta.

Sõrg on enda sõnul kuulnud, et Eesti Panga presidendikandidaadi esitab nõukogule lisaks Jürgensonile ka teine nõukogu liige Jüri Sepp.

Sõrg märkis, et kui nõukogule laekub neljapäeval mitu ettepanekut seni mittekandideerinud pretendentideks keskpanga presidendi kohale, kujuneb presidendikandidaadi valimise protseduur pikemaks. Sel juhul tuleb tema sõnul ära kuulata uute kandidaatide seisukohad.

Eesti Panga nõukogu koguneb neljapäeva õhtul.