Ta põhjendab sellega, miks varakult valmis kirjutatud lahkumisavaldus saadeti Eesti Panga nõukogu esimehele Mart Sõrgile ajal, mil ta ise on välismaal. “Me oleme telefonitsi kõigi asjaosalistega rääkinud,” ütleb Lõhmus ja kinnitab, et jõuab täna Tallinna ja võib neljapäeval osaleda oma lahkumisavalduse arutelul Eesti Panga nõukogus.

“Tegelikult ei ole selles ju midagi uut ja üllatavat, olen juba mõni aeg tagasi väga selgelt öelnud, et lahkun töölt Eesti Pangas,” ütleb Lõhmus. “Pärast töölt vabanemist ajan Eestis paar kuud ühe firmaga seotud asju, see on puhas eraküsimus, ja siis sõidan üle Suure Lombi.” Lõhmus läheb mitte õppima, vaid tööle.

Õhtulehele on vihjatud, et tema tulevaseks töökohaks saab Rahvusvaheline Valuutafond. Lõhmus ise seda ei kinnita.

“Ütlen esialgu ainult nii: tööle,” lükkab ta siiski ümber varasemad jutud, et läheb Ameerika Ühendriikidesse õppima. Seda ta on Ameerikas ka juba teinud: sai Columbia ülikoolis magistriks ning on olnud mitmel täienduskursusel.

Enne Eesti Panga presidendi kohusetäitjaks saamist on Lõhmus õpetanud majandusteooriat, olnud Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni nõunik (mis tõenäoliselt oligi põhjuseks, et Lõhmust ametlikult Eesti Panga presidendi kandidaadiks ei kutsutud), olnud Maailmapangas praktikal ning Eesti Pangas mitmesugustel ametikohtadel - 1997. aasta märtsist asepresident.

Nüüd kinnitab ta Õhtulehele, et ei võtaks praegu vastu pakkumist Eesti Panga presidendiks saada. “Ei, isegi kui tehtaks ametlik ettepanek,” ütleb ta. Lõhmuse abikaasa Ülle Lõhmus on rahandusministeeriumi asekantsler.

Tõnis ERILAID