Vene riikliku ehitusvalitsuse Gosstroi juhi Nikolai Košmani sõnul on plaanis laiendada sadamat väljapoole Peterburi ehitatavale tulvavete kaitsetammile. Juba nõukogude ajal alustatud tammi ehitus on taas hoo sisse saanud, kuna linna 300 aastapäev avas riigi rahakoti linna ehitusprojektidele. Košmani sõnul on tammi juurde plaanis lisada uut sadamakapatsiteeti 2,1 miljardi dollari väärtuses.

“Peterburi sadama laiendamine kaitsetammile, samuti Primorski, Uura ja Ust-Luga sadamaprojektid Soome lahel võimaldavad kõigi Vene kaubavedude ümberlaadimist Soome ja Baltimaade sadamateta,” ütles Košman Interfaxile.

Košmani sõnul lisab Peterburi sadama laiendamine kapatsiteeti 40-50 miljonit tonni aastas. Sadamaehituste kõrval on tammile plaanis vedada raudtee, kusjuures projekt on kavas teostada peamiselt erarahastajate toel.

Peterburi merevalitsuses, millele sadam allub, ei olda projektist teadlikud.

“Need on täielikult Vene ehitusameti plaanid. Meie ei tea neist midagi,” ütles Peterburi merevalitsuse suhtekorraldaja Andrei Markelov.

Markelovi sõnul on Peterburi sadamal Vene transpordiministeeriumi heaks kiidetud projekt sadama arendamiseks aastani 2010, mis näeb ette kapatsiteedi tõstmist 60 miljoni tonnini praeguselt 42 miljonilt. Markelovi sõnul on sellel plaanil konkreetne projekt olemas ning ka rahastamine on teada. Vene ehitusvalitsuse plaanidesse suhtub ta teatud reservatsioonidega.

Markelovi sõnul ei ohusta Peterburi sadam Soome kaudu kulgevat transiiti, kuna Soome sadamatel on oma nišš ning need veosed ei lähe kunagi Peterburi ja vastupidi.

Ka Soome suurim Vene transiiti vahendav Kotka sadam suhtub Peterburi sadama arenguplaanidesse rahulikult. Kotka sadama tegevjuht Kimmo Naski ütles ajalehele, et venelased ei ole sõnu kunagi kokku hoidnud ning et Kotka sadam jälgib sealseid arenguid.

Samas möönis Naski, et sadamaprojektid on viimastel aastatel edenenud ka Venemaal ning et Primorski naftasadam valmis kiiresti ja Viiburi lähedal asuva Uura ehitustööd on samuti alanud.

Kotka kaudu Venemaale siirduv transiit kasvas mullu üle 20 protsendi. Sadama mahtudest annab transiit 35 protsenti. Soome tolli andmeil läbis Soome mullu 1,5 miljonit tonni Vene transiitvedusid.