"Meil on kaks ametiühingut, kes teenindusega tegelevad, aga see tööpõld on lihtsalt nii suur ja lai, et kerge see töö ei ole," ütles Peterson intervjuus BNS-ile.

Kõik kollektiivlepingutega seotud seadused on ka valitsuse reformikavas ning on toimunud rida kohtumisi, kus kõiki teemasid on ükshaaval arutatud. "Sealt kumab küll mitu tõsist vastuolu," ütles Peterson. " Aga et endal oleks hea positsioon läbirääkimistel tuleb meil tegeleda natuke õigusteadusega, vaadata Euroopa praktikat, millises suunas lähevad praegu kollektiivsed töölepingud Euroopas, mis kasu sellest majandusel on ja siis sellest lähtuvalt oma ettepanekud teha."

"Üks tõsine mure selles asjas on see, et kõik saavad aru, mis asi on streik, aga raske on selgitada, mis asi on kollektiivleping," lisas Peterson. "Kui tõesti ainult kolmandik inimestest on praegu mingi kollektiivlepingu kaitse all, siis ülejäänutele seda teemat on keeruline selgitada."

Lisaks tõi Peterson välja arengud finantssektoris, kus Ifi Kindlustuses tegutsev ametiühing võiks laieneda ka teistesse kindlustusettevõtetesse ja pankadesse.

Veel on Petersoni sõnul transpordi ametiühingule tulnud mitu signaali, et ametiühing võiks laieneda taksondusse. Taksojuhtidega kohtuvad ametiühingu esindajad reedel.

"Kõigepealt peame inimesed kokku koguma ja vaatama, millised on realistlikud eesmärgid," ütles Peterson ja lisas, et taksojuhtide kohtumisele kutsumiseks teeb ametiühing terve nädala Kuku raadio kaudu reklaami.

Käimas on läbirääkimised ka bussisektori palgaleppe uuendamiseks. Viimastel aastatel on sektorisse tulnud palju uusi ja väiksemaid ettevõtteid, kus töötingimused ei ole piisavalt hästi kokku lepitud, kommenteeris Peterson ja lisas, et praegu tahaksid suured bussifirmad enne miinimumpalga tõstmise ettepanekuga kaasa minemist oodata, kas ametiühingud suudavad laieneda ka nendesse uutesse ettevõtetesse.

Praegu on sektoripõhised kollektiivlepingud tervishoius, veoautojuhtidel ja bussijuhtidel ja sama soovivad saavutada ka metsatöötajad,. Enamasti on kollektiivlepingud ühe ettevõtte sisesed ja ühtekokku on kollektiivlepingutega kaetud umbes kolmandik töötajatest, rääkis Peterson.