“See maksumärgita suitsupakk on vähemalt kolmas, mille ma viimase nädalaga olen ühest ja samast kioskist ostnud,” kinnitab märgistamata Philip Morris Super Lightsi paki ajalehele toonud mees.

Kui kioskimüüja mehe silme all kümmet pakki sisaldava sigaretiploki avas, olid selles vaid pooled pakid maksumärgiga. Igal pakil on nagu tavaliselt eestikeelne tekst ja tootjariigina märgitud Šveits.

Philip Morrise Eesti pressiesindaja Madeleine Vettik pakub üheks põhjuseks tehasepraaki, kuid tahab enne märgita suitsupaki ekspertiisitulemuse ära oodata. Ta ei välista, et tegu võib olla salatubakaga.

“Väga halb, kui sellised apsud sisse lähevad. Keegi peab ju tehases jälgima, mida plokki pakitakse. Muidugi tulevad pakid metsiku kiirusega ja võib juhtuda, et miski jääb kuskile kinni. Maksumärgid ju ka lendavad hoogsalt peale,” selgitab Vettik.

“Kui on tegemist tehasepraagiga - maksumärgiriba on konveieril katki läinud või juhtunud mõni muu tehniline viga - teavitame sellest tehast. Sellisel juhul tuleks kogu partii ära korjata ja läbi vaadata.”

Ka SL Õhtulehte nõustanud aastatepikkuse tubakaäri kogemusega allikas kinnitab, et ilmselt on tegu tehasepraagiga. “Vaevalt et keegi sellist pettust teeb. See tuleb ju kohe välja ja siis on pahandust kui palju.”

Eile kontrollis mainitud marki sigarette Tallinna R-kioskites ka tarbijakaitseameti inspektor Peeter Ühtegi. Ta ei avastanud üheski Philip Morris Super Lightsi plokis maksumärgita suitsupakke. Mõni tund hiljem kinnitas aga Vettik, et Philip Morris Eesti töötaja võttis kõnealusest kioskist müügilt ära “kõik maksumärkideta sigaretipakid”. Kogust ei osanud ta täpsustada.

“Võib-olla on tegemist mingi masinadefektiga, kuid tehase ülesanne on sellised pakid sortida ja kogu partii kontrollida,” ütleb inspektor.

Ühtegi sõnul on salasigaretiäri viimasel ajal mõnevõrra vähenenud, kuid Eestis müüakse sellegipoolest siiani nii Venemaa maksumärgiga kui ka mis tahes märgistuseta salasuitsu ning ka võltssigarette. Tänavu on ta tubakamüüjaid trahvinud üle 300 000 krooniga.