Veebruaris enamikus ELi riikides aset leidnud toorpiima hinna langus jõudis mõne nädala eest ka Eestisse, kirjutab Maaleht.

"Eelmise aasta juulis algas väga võimas hinnatõus, mis jõudis maksimumini septembris," selgitas Põlva Piima tegevjuht Aivar Häelm piimatoodete maailmaturuhindade liikumist.

Tema sõnul on praegu maailmaturult teenitav raha täpselt sama suur, kuid nõudlus on vähenenud. "Turg on põhjas, laod on kaupa täis, nii et ajab lausa uksest välja," kirjeldas ta olukorda.

Tartu Agro ja Laeva Piima juhataja Aavo Mölderi sõnul maksab Põlva Piim neile toorpiima eest 3.80 ja Valio 5.10 krooni liitrilt. Mullu müüs ühistu piima ka Lätti.

"Praegu pole kuskile minna, sest piima hinnalangus on tulnud Leedu ja Läti poolt," ohkas Mölder.

Aprillis peatus piimatoodete hinnatõus kauplustes ja mõnede toodete hinnad hakkasid langema. Hapukoor odavnes kuuga 2,6% ja või 1%.

Juustu, kodujuustu, joogipiima ja keefiri hinnad jäid märtsikuu tasemele.

Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnangul langeb piima kokkuostuhind lähikuudel veelgi ja on põhjust oodata ka piimatoodete jaehindade langust.

Kui piimatootjatele makstav hind on viimase kuuga tublisti langenud, siis kauplustesse jõuab hinnalangus viiteajaga. Praktika on näidanud, et hinnatõusu puhul on nihe lühem.

"Kui saab kasumlikult tegutseda, miks peaks siis nii väga tormama hinnalangusele järgi andma," leidis ETK juht Rein Sepp. "Selge see, et kaupmees teab, et hinnasurve ostja poolt on ja jääb."