Nagu ka eelmisel oksjonil tõusid nüüdki kõigi piimatoodete hinnad. Kui mullu oktoobrist detsembrini oli GDT-indeks languses, siis 2018. aastal on see juba kolmandat korda järjest tõusnud.

Viimasel oksjonil tõusis veevaba piimarasva hind 0,5 protsenti ja või hind suisa 7,9 protsenti. Piimapulbri hind tegi suurima hüppe piimatoodete seas, kerkides 8,4 protsenti. Cheddari juust kallines 7,2 protsenti. Kokku vahetasid oksjonil omaniku 22 197 tonni jagu piimatooteid.

Selle oksjoni juhtivtoote täispiimapulber, mille hind mullu teisel poolaastal ainult langes, maksis detsembri lõpus 2755 USA dollarit tonnist. 2018. aasta algusest on hind taas kerkinud ja maksis juba 3226 dollarit tonnist.

Või hind tegi mullu 19. septembri oksjonil tipu hinnaga 6026 dollarit tonnist. Detsembri lõpuks oli hind langenud 4474 dollarile. Tänavusel kolmel oksjonil on või hind hakanud tõusma ja maksis viimati 5277 dollarit tonn.

GDT-indeksit toetab enamuse analüütikute sõnul Uus-Meremaa kahanev piimatoodang. Uus-Meremaa juhtiv piimatootja Fonterra, kes on maailma juhtiv standardpiimatoodete eksportöör, on detsembris aastaga vähendanud tarneid 4,6 protsendi võrra.