Eesti Päevalehe andmetel kuuluvad mõlemad uurimisalused ettevõtted Eesti kapitalile. Tuntud Eesti kapitalile kuuluvad kaubanduskett A-Selver ja piimatootja Tere eitavad oma seotust Soome SOK-le kuuluva Prisma poolt esitatud süüdistustega piima hinna tõstmise välja pressimises. Samuti pole ükski teine turuosaline oma seotust skandaaliga kinnitanud.

Konkurentsiamet keeldub uurimise varasele faasile viidates avaldamast kahtlustatavaid kuid samuti kommenteerimast  võimalikku kriminaalasja algatamist. „Me saame selgitusi anda paari päeva pärast. Praegu on uurimine nii algfaasis, et ma ei taha mitte ühtegi asjaolu kommenteerida. Teeme menetlusi, mis on seaduses ette nähtud,“ ütles Konkurentsiameti juht Märt Ots. „Me suhtume kõikidesse sellistesse avaldustesse väga tõsiselt, et kaitsta tarbijate huve.“

Prisma keeldub avaldamast, milliste ettevõtete vastu tegevdirektor Janne Lihavainen neljapäeval Konkurentsiametile kaebuse esitas.

Väidetavalt ähvardas Eesti kaubanduskett soomlastele kuuluvat piimatootjat Valio, et see nõuaks Prismalt piima hinna tõstmist või lõpetaks tarned Prismale. Vastasel korral pidi ähvardaja loobuma Valiolt piimatoodete ostmisest.

Samal ajal, eelkirjeldatust sõltumatult, nõudis Eesti kapitalil piimatootja omakorda Prismalt piimatoodete hinna tõstmist, lubades vastasel korral tarned lõpetada.

„ A-Selver AS pole kedagi ähvardanud,“ ütles ettevõtte juht Andres Heinver. „Hetke seisuga pole meil Konkurentsiameti pöördumist. Meie majas on ainult Tarbijakaitseameti selgitustaotlus, millele vastame uue nädala alguses.“

Prisma poolt esitatud anonüümne süüdistus loob Heinveri sõnul halva varju kõigile kaupmeestele ja piimatootjatele.

„Eks see Prisma poolne piima alla omahinna müük saab kaetud teiste piimatoodete kallima müügihinnaga,“ lisas Heinver.

Piimatootja Tere ei ole ettevõtte juhi Ülo Kivine kinnitusel Prisma anonüümsete süüdistustega kuidagi seotud.  „Prismale müüb piima peamiselt Valio. Meie õieti ei müügi sinna midagi peale punase üheliitrise pure-paki,“ selgitas Kivine. "Hinnatõus on aktsiaseltsi Tere poolt läbi viidud tavapäraselt, nii nagu kõikidel eelnevatel kordadel, kui hinnad on muutunud. Mingisuguseid erilisi jõuvõtteid me ei kasuta."

Reedel võtsid konkurentsiametnikud kaubandusketi Prisma töötajatelt ütlusi. Prisma müügijuhid täpsustasid Lihavaineni poolt avaldatud infot ebaseaduslikust surveavaldusest, mille põhjal Konkurentsiameti järelvalveosakonna juhataja Juhan Põldroos neljapäeval protokolli koostas.

Väidetavalt samuti surveavalduse ohvriks sattunud Valio ei soovinud selgitada oma seost Prismale esitatud nõudmistega. „Oleme alati kõikide klientidega suhtlemisel lähtunud headest äritavadest ning ausa konkurentsi põhimõttest. Tegevused, mis nende põhimõtetega vastuollu lähevad, on kindlasti taunitavad,“ ütles Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska. „Tegutseme vaba turu tingimustes ja kõigil on õigus oma tooteid müüa täpselt sellise hinnaga nagu ta õigeks peab ja suudab.“

Leedulastele kuuluv Maxima nimetab Prisma kaebust reklaamitrikiks. „Maxima ei ole selle afääriga kuidagi seotud. Ma oletan, et praeguses teravas konkurentsis võis Prisma ja mõne teise turuosalise vahel midagi olla, kuid Prisma teeb siin küll kärbsest elevandi,“ ütles Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid. „Huvitav, et Prisma, kes kaotab praegu turuosa, esitab oma süüdistusi konkurentide vastu mitmuse vormis.“

Rimi kinnitab, et ei ole seoses piimatoodete hinnatõusuga survestanud oma konkurente ega ka ühtegi tootjat . „Oleme siiski samal seisukohal Eesti põllumeeste ja piimatööstustega, et liitrise kilepiimapakihind 7,90 ei ole täna enam jätkusuutlik ei jaekaupmehe, tootja ega ka põllumehe seisukohast,“ ütles Rimi Eesti Food ostudirektor Vaido Padumäe. „Lähtuvalt sellest, et kilepiim on ostukorvis üks tähtsaimaid tooteid ning väga hinnatundlik, langetasime piima hinna meie Säästumarketi kauplustes tagasi 7,90 peale. Tegime seda mõeldes eelkõige meie klientidele ning püsimaks konkurentsis. Siiski on selge, et me ei saa väga pikalt nii suure müügikäibega toodet alla omahinna müüa.“

Mitu kaubandusketti tõstsid sellel nädalal üheaegselt odavaima üheliitrises kilepakendis piima hinda kahe krooni võrra tasemeni 9,90 krooni. Prisma jätkas piima müümist endise hinnaga, omahinnast odavamalt - 7,90 krooni liitri eest. Prisma kinnitusel katavad nad piima müügist saadud kahjumi teiste, kallimate kaupade müümise arvelt. Maxima esmalt tõstis piima hinda samuti kahe krooni võrra, kuid langetas kohe endisele tasemele.

Jaehindade tõusule eelnenud piima kokkuostuhindade kallinemist seostatakse viljaikalduse mõjudega. Samuti suurenes nõudlus toorpiima järele Eesti naaberturgudel.