Ühinenud Meiereide ostudirektor Jaak Timusk ütles BNS-ile, et ettevõte tõstis kõrgema ja esimese sordi toorpiima hinda 10 sendi võrra liitri kohta turu keskmisele tasemele.

Tallinna Piimatööstuse müügidirektor Mait Miller nentis, et ettevõte on seni piima kokkuostuhindasid kunstlikult madalal hoidnud, kuid 1. oktoobrist maksab piimatööstus talunikele paremat hinda.

Miller lisas, et toorpiima kallinemise tõttu tõuseb teisipäevast Tallinna Piimatööstuse kolme toote hind. 2,5 protsendilise rasvasisaldusega pakipiima liiter kallineb viis protsenti.

"Hakkame ettevaatlikult peale," kommenteeris ta väljamüügihindade tõusu.

Lacto varumisdirektor Väino Antons ütles, et ettevõte tõstis toorpiima hinna varasemalt 2,80 kroonilt kolme kroonini liitri kohta. "Turg määrab hinna," sõnas ta.

Toorme hinnad kerkivad ja ühel hetkel pole võimalik sama hinnaga toodangut realiseerida, märkis Lacto müügidirektor Randar Tamm.

Ta möönis, et piim on esmatarbekaup ja väga suurt hinnamuutust ei saa kavandada.

Tamme sõnul on väljamüügihinnad paigast ära, sest pakipiim on kümme protsenti odavam kui mullu samal ajal, kuigi toore on kaks korda kallinenud.

"Vaadake, mis maksab mahla või coca-cola liiter," ütles ta.

Lacto tõstab piima väljamüügi hinda viis protsenti. Tamme sõnul esialgu hinnamuutus teisi tooteid ei puuduta.

Põlva Piima juhatuse esimees Aivar Häelm ütles, et ettevõte täidab oma varem antud lubadust, et kui maailmaturult on võimalik saada paremat hinda, siis ei hoita seda omale, vaid makstakse välja tootjale.

Põlva Piima kokkuostuhind tõusis 2,85 kroonilt kolme kroonini liitri kohta.

Häelm märkis, et hinnad maailmaturul on kosunud, kuid jäävad arvatavasti sellele tasemele püsima. "Maailmaturu arvelt pole enam võimalik võtta, nüüd peavad siseturu hinnad järgi tulema," kinnitas Häelm.

Häelm lisas, et siseturu väljamüügihinnad on kevadisel tasemel, kui samal ajal on toorpiima liiter kallinenud poole krooni võrra.

AS Tapila Laeva Meierei tõstis piima kokkuostuhinna 2,85 kroonilt kolme kroonini.

AS Tapila nõukogu liige Mati Mölder ütles, et toorpiima kallinemine mõjutas väljamüügihindu ja pakipiim kallines esmaspäevast pisut alla kümne protsendi. "Ega raha mujalt ei tule kui turult," sõnas ta.

Mölder lisas, et pakipiima väljamüügihinnad on väga kaua muutumatuna püsinud.

Rakvere Piima juhatuse esimees Tarmo Lindmaa ütles, et kokkuostuhind tõusis kümme protsenti ja toorpiima liiter maksab kolm krooni. Ta sõnas, et ettevõte on sunnitud samuti tõstma piimatoodete väljamüügihindu.

Tulundusühistu E-Piim tõstis samuti 1. oktoobrist piima kokkuostuhinna 25 sendi võrra kolmele kroonile liitrilt.

Ettevõtte juhatus leidis, et olukorras, kus kütusehinnad on pidevalt tõusmas, tuleb sügistööde läbiviimise tagamiseks põllumeestele vastu tulla, põhjendas E-Piima finantsdirektor Taavi Aas.