„Piimatööstuste tootmismahud on tänavu esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga jäänud küll samaks, kuid müügitulu on oluliselt langenud," ütles Põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. Statistikaameti lühiajastatistika järgi teenisid piimatööstused esimeses kvartalis 82,2 miljoni eurose müügitulu juures 5,7 miljonit eurot kasumit.

Piimatoodete väljamüügihinnad tööstustest on alanenud. „Näiteks on keskmine väljamüügihind langenud 2,5%-lisel kilepakendis piimal üle 13% ja juustul 22-33%. Samas on keskmine jaehind langenud kilepakendis piimal vaid 4% ja juustul 0,1%," ütles Lemetti.

2015. aasta I kvartalis eksporditi piimatooteid kokku 34,2 miljoni euro eest, mis on aasta varasemaga võrreldes 36,6% ehk 19,7 miljoni võrra vähem.

Lemetti sõnul on seoses Venemaa sanktsioonidega ja piima tootmiskvootide kadumisega Euroopa piimaturu olukord jätkuvalt ebamäärane. „Aprillis, esimesel kuul pärast tootmiskvootide kadumist, suurenes võrreldes eelmise aastaga piimatootmine Euroopa Komisjoni andmetel 16-s liikmesriigis ja turule tuli täiendavalt 250 000 tonni piima. Eesti tootjad otsivad tihedas konkurentsis uusi ekspordipartnereid ja kohati on selles osas juba ka edu saavutatud," ütles Lemetti.

Eestis oli Statistikaameti lühiajastatistika andmetel 2015. aasta I kvartali seisuga 26 piimatöötlemisega tegelevat ettevõtet, kus töötas kokku 2023 inimest. See moodustas 13,7% toiduainetööstuses hõivatud inimestest.