Ekspert kontrollis mõne tunni jooksul oma valge kepi abil lisaks tänavatele üle Tallinna vanalinna Vene tänavale rajatava Meistrite hoovi ligipääsetavuse, samuti andis koos Soome Invaliidide Liidu eksperdi Ari Kurppaga nõu Saku Suurhalli, Lilleküla jalgpallistaadioni ja Keila Tervisekeskuse basseinikompleksi ohututeks lahendusteks.

"Ekspert oli vapustatud, mida Tallinn on paari aasta jooksul tänavatel saavutanud. Teistes kohtades leidus probleeme," ütles Euroopa barjäärivaba arhitektuuri komisjoni liige Tõnu Karu.

Karu sõnul ei olnud Keila bassinikompleksis fuajees näiteks keertrepi ehitamisel arvestatud pimeda inimesega. "Kui pime läheneb kolmanda astme poolt ja katsub kepiga, et maa on vaba, saab ta trepiastmetega korraga näkku. Sinna tuleks maha panna mingi liist. Riietusruumis orienteerub pime reljeefsete märkide järgi seinal kinnist ust, aga see võib olla poollahti," tõi Karu näiteid.

Saku Suurhalli ehitajale loetles pime eksperti Helsingi Hartwallis tehtud vigu, et neid ei korrataks. Näiteks peaks kallite looþide põrand olema ühes tasapinnas, et puudega inimene ei peaks istmeni jõudmiseks laskuma kolme trepiastet. "See muudaks halli universaalseks ja hind praktiliselt ei tõuseks. Kindlasti tuleb üle vaadata ka käepidemete kõrgused, kontrastvärvid ja panna suurtele akendele midagi, et inimesed läbi klaasi ei jookseks," ütles Karu.

Euroopa Barjäärivaba Arhitektuuri komisjoni Maija Könkköla on peaaegu pime arhitekt ja maailmas tuntud ekspert, kes vaatamata oma raskele puudele on välja andnud palju raamatuid barjäärivabast arhitektuurist.

Piret Peensoo