Mullu esitati PRIAle tähtaegselt 16 763 pindalatoetuste taotlust, kokku laekus neid 17 550, teatas põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA).

Taotlusi saab esitada hilinenult kuni 16. juunini, kuid siis väheneb toetussummat üks protsent iga hilinetud tööpäeva kohta. Taotlusi laekub veel juurde ka posti teel.

PRIA regioonide osakonna juhataja Tea Tuulbergi sõnul taotleti tänavu toetust palju ka sellisele maale, millele varasematel aastatel pole taotletud.

„Selle põhjal võib juba ette arvata, et kogupind kujuneb tänavu suuremaks kui möödunud aastal, ehkki taotlejate arv tõenäoliselt langeb. Seekord on esitatud küllalt palju dokumente ka selle kohta, et varasem maaharija annab kohustuse või toetuse taotlemise õiguse üle – väiksemad ettevõtjad annavad maa üle neile, kes harivad suuremaid maid korraga,“ ütles Tuulberg.

Nagu igal aastal, oli taotlejate tulv PRIA regionaalsetes büroodes suurim taotlusvooru lõpupäevadel. Kolmel viimasel päeval laekus üle kolmandiku kõigist taotlustest, ent järjekorrad ei kasvanud siiski nii pikaks kui kardetud.

Kuigi koos taotlusvormide jm materjaliga saadeti taotlejaile eelnevalt koju ka põldude kaardid, tuli neid paljudel juurde küsida, kuna käimas on suurte põllumassiivide ümberjagamine katastripiiride järgi.

„See on väga töö mahukas protsess ning on taotlejaid, kellele jäi mõni kaart saatmata. Kõik vajalikud kaardid saadi meie maakonnakontoritest kätte, kuid PRIA vabandab tekkinud segaduste pärast taotlejate ees,“ ütles Tuulberg.

Paljud on uurinud PRIA-lt ka võimaluse kohta esitada oma taotlus elektroonilist e-PRIAs. Tänavu toimuski e-PRIA pilootprojekti, mille käigus süsteemi testiti. Laekus 45 pindalatoetuste e-taotlust koos kaartidega.

„Kui kõik läheb hästi, on järgmisel aastal juba kõigil soovijail võimalik oma taotlus esitada kodust arvuti tagant,“ rääkis Tuulberg. 

Kuni oktoobrikuuni kestab dokumentide ja põldude kontroll. Ühtne pindalatoetus ja põllukultuuride toetused määratakse 1. detsembriks, keskkonnatoetused 25. jaanuariks.

Toetuste väljamaksmise tähtaeg on 30. juuni 2009. aastal, ent tavaliselt on PRIA jõudnud pindalatoetused välja maksta juba oluliselt varem – talvekuudel.