Eesti pangad alustasid laenuintresside tõstmist, tuues põhjuseks Saksa marga intressimäärade tõusu ja vähese raha pakkumise kohalikul rahaturul.

Hansapank tõstis eile kroonilaenude baasintressi seniselt 11,25 protsendilt 12,5 protsendile aastas. Baasintressi tõstmine mõjutab nii eraisikutele kui ettevõtetele antavate laenude intresse. "Pikaajalisi viieks kuni kahekümneks aastaks Eesti kroonides antavaid laene see ei puuduta," ütles Hansapank Eesti ettevõtete panganduse divisjoni direktor Gerd Müller. Tema sõnul on hiljem oodata muutust ka pikaajaliste laenude intressimäärades.

Pikaajaliste laenude intresimäär on seotud Saksa marga intressimääraga rahvusvahelisel rahaturul (LIBOR). Mülleri sõnul on LIBOR viimase kuu aja jooksul tõusnud 0,5 kuni 0,7 protsenti, mis on jooksvalt tõstnud ka Eestis väljastatavate pikaajaliste laenude intresse.

"Laenulepingus on sees, mis ajal vaadatakse leping üle, tavaliselt 10 kuu jooksul," rääkis Müller intressi muutmise mõjust varem sõlmitud laenudele.

Tõnu (26) ütles, et võttis Hansapangast ligi aasta tagasi pikaajalise eluasemelaenu korteri ostuks. Koos intressidega tuleb tal kuus tagasi maksta üle 1700 krooni. "Ma pole nii rikas, et väiksemgi intressitõus jätaks mõju avaldamata. Seetõttu on jutt intressitõusust ääretult ebameeldiv uudis. Paneb mõtlema, kas tasub laenuga korterit osta," rääkis Tõnu.

Eesti ühispanga avalike suhete osakonna juhataja Andres Lill ütles, et laenuintresside tõstmise otsustamiseni pole pank veel jõudnud, kuigi seda on arutatud. "Esialgu jääb kõik samaks," kinnitas ta. Sellel nädalal tuleb kokku ühispanga aktivate-passivate komitee, mis võib muuta laenude väljastamise karmimaks ning välistada ei saa laenuintresside tõstmist, teatas Baltic News Service.

Tallinna Panga krediidiosakonna juhataja Priit Põldoja ütles, et Tallinna Pank on viimase kuu jooksul eluasemelaenu ja liisingu intressi protsendi võrra juba tõstnud. Samuti on karmistunud laenu andmise tingimused.

Juba sõlmitud laenulepinguid Tallinna Pank Põldoja sõnul üle ei vaata, sest tulevikus oodatakse intresside langust.

Hoiupanga reklaami- ja suhtekorralduse osakonna asejuhataja Erkki Peegli sõnul otsustab Hoiupank järgmisel nädalal, kui palju ja milliste toodete intresse tõstetakse. "Tõenäoliselt tõstetakse nii laenude kui ka hoiuste intresse," ütles ta.

Kaivo (27) rääkis, et Hoiupank alandas just eelmisel nädalal tema eluasemelaenu intressi kahe protsendi võrra. Ta kinnitas, et praegune intressitõus teda ei puuduta. "ärritaks siis, kui mul oleks võetud tõesti suur laen, mille intress seotud Saksa marga LIBOR-iga ja nüüd peaksin hakkama palju rohkem tagasi maksma," lisas ta.

KRISTIINA TAMBERG