Jõelähtme vallavolikogu viitas 27. jaanuaril detailplaneeringuga algust tehes, et Jõelähtme valla üldplaneeringu kohaselt asub AS-ile SMB Invest kuuluv Saare maaüksus hajaasustuses ja on sihtotstarbelt looduslik ala, mets, mitte hoonestusmaa. Elumajade rajamiseks tuleb muuta üldplaneeringut, kirjutab
.


Keskkonnamõju hindab OÜ Hendrikson & Ko, kelle koostatud programmist selgub, et saarel on 14,7 hektari suurusel alal üldplaneeringu järgi võimalik uusi elamuid rajada ainult ajaloolistele õuekohtadele, mida seal paraku pole. Lisaks asub detailplaneeringu ala osalt Pirita jõe kalda ehituskeeluvööndis ja tervikuna piiranguvööndis. Jõelähtme vallavolikogu märgib jaanuarikuises otsuses, et keskkonnamõju strateegilise hindamise programm algatati, et detailplaneeringuga ehituskeeluvööndit vähendada.


Jõelähtme vallavanem Toomas Kümmel lükkas ehituskeeluvööndi vähendamise plaani ümber, öeldes, et selleks pole vajadust ja seda ei lubataks. Kümmeli hinnangul aitab ehitustöö korrastada võsast ja vesist saart.


Samuti märkis vallavanem, et arendaja on planeeringu vallale esitanud mitu korda ega ole nõusolekut saanud. Vald omakorda on seitsme aasta jooksul esitanud mitmeid nõudmisi, sealhulgas ka nõude säilitada avalik ruum, mis nüüdseks on täidetud.