TOP-i erastamisnõunik Erik Pallase ütles BNS-ile, et pakkumiskomisjon otsustas esmaspäeva õhtul enampakkumise nurjunuks tunnistada, kuna mõlemad laekunud pakkumised AS-ilt Arco Investeeringud ning OÜ-lt Reisvar Ärigrupp ei vastanud tingimustele.

Mõlemad pakkujad eksisid garantiikirja esitamise nõude vastu — Arco Investeeringute pakkumise puhul oli 25 miljoni kroonine garantiikiri Pallase sõnul tehtud kultuuriministeeriumi asemel TOP-i nimele, tänavu septembris asutatud Reisvar Ärigrupi pakkumisele garantiikirja lisatud polnud.

Pakkumiskomisjon oleks võinud mõlemad pakkumised kohe nõuetele mittevastavaks tunnistada, kuid lasi igaks juhuks paberid enne juriidilisel nõustajal Villu Kõve Advokaadibürool üle vaadata, lausus Pallase. “Kui järgmine kord pakkumine toimub ja garantiid pole, siis jäetakse selline pakkumine kohe kõrvale,” lisas ta.

Pallase märkis, et mõlema pakkuja ostusoovid olid tingimuslikud, kusjuures Reisvar Ärigrupi pakkumine oli tunduvalt lahjem ja ebatäpsem.

“Nendega pole meil varem kontakti olnud ja ma ei oska praegu ka öelda, kes selle pakkumise taga on,” rääkis Pallase.

Teisipäeval saatis pakkumiskomisjon oma istungi protokolli mõlemale enampakkumisel osalenud firmale, misjärel neil on aega kolm päeva omapoolsete pretentsioonide esitamiseks. Kultuuriminister Signe Kivi saab pakkumise ametlikult nurjunuks tunnistada ilmselt reedel.

Juba teistkordselt 250 miljoni kroonise alghinnaga müügis olnud TOP-i erastamise edasise käigu suhtes märkis Pallase, et praegu nurjunud konkursi põhjal on täheldatav kahe potentsiaalse ostja huvi ning tõenäoliselt läheb temaatika valitsuskabinetti, kes peab edasise suhtes langetama mingi omapoolse otsuse.

“Praegu võib öelda, et see müük selle hinna juures ebaõnnestus,” lisas Pallase.

Eesti kinnisvaraspetsialistide hinnangul oli laiema huvi puudumine TOP-i ostmise vastu tingitud kompleksi liiga kõrge, 250 miljoni kroonise alghinna tõttu. Spetsialistide sõnul on TOP-i väärtus ligi poole väiksem, orienteeruvalt 125-150 miljonit krooni.

Kultuuriministeerium kuulutas teise enampakkumise TOP-i 41.547 nimelise aktsia müügiks 6. augustil. Firmale kuulub 17,6 hektari suurune kinnistu Tallinna lahe ääres Pirita jõe suubumiskoha lähedal, kinnistul asuvad hotell, ujula, büroohooned, sadam ning erinevad spordi- ja vaba aja veetmiseks mõeldud rajatised.

Esimest korda üritas riik TOP-i sama alghinnaga müüa eelmisel aastal, siis korraldas enampakkumist erastamisagentuur. Ka eelmise enampakkumise ajal avaldasid eksperdid arvamust, et 250 miljoni kroonine alghind on liiga kõrge.

Detsembris toimunud enampakkumisel võtsid ekspankur Targo Raus ja kinnisvarafirma Arco Vara küll erastamistingimused välja, kuid oma pakkumist kumbki ei teinud.

TOP koosneb 20 hooneteplokist kogupindalaga 49.759 ruutmeetrit ja ehitusliku mahuga üle 245.000 ruutmeetri. TOP-i varade maht oli eelmise aasta lõpu seisuga 201,96 miljonit krooni.