Ärileht käis uurimas, mida mõtleb elust ja kuidas tegutseb kellaäri suurtest korporatsioonidest eraldunud sõltumatu tippkellameister.

?? Svend Andersen, teid peetakse maailma osavaimaks käsitööliseks ning andekaimaks kellameistriks, kes saab üksinda sama hea kellaga hakkama kui tippfirmade arvukad meeskonnad kokku. Millega seda fenomeni seletada?

Tänan komplimendi eest, kuid kindlasti pole ma maailma osavaim käsitööline. Olen vaid inimene, kes juhuse läbi kellameistri ameti peale sattus ja seda ametit siiani peab. Mehaanika on mind alati huvitanud ning aastaid tagasi, kui kohalik kellameister praktikanti vajas, otsustasin kätt proovida. Järgnesid õpingud Taani kellameistrite koolis ja mujal. Kord Pariisis reisides ütles mulle ennustaja, et edu saadab mind kõiges, mida ette otsustan võtta.

?? Enne oma töökoja asutamist töötasite maailma juhtivas kellafirmas Patek Philippe. Miks sealt ära tulite?

Esiteks hakkavad suurfirmad teatud ajal arengupotentsiaali pidurdama, teiseks tahtsin vähem töötada. Mul on kolm last ning tahtsin rohkem pere seltsis aega veeta. Sellest ka plaan iseseisevuda ning oma nime all kellasid meisterdama hakata. Töötasin siis, kui lapsed koolis olid. Sain oma tööaega ise valida. Nüüd on mu kolm last ammu suured, kuid saan ju lastelastega tegeleda. Olen valikuga igati rahul.

?? Kui raske on karmi konkurentsiga kvaliteetkellaäris läbi lüüa?

Alustasin koos kompanjoni Frank Mülleriga ning restaureerisime taskukellasid. Turul oli paarkümmend aastat tagasi selle järele tõsine nõudlus, kuid absoluutselt null pakkumist. Niisiis haarasime võimalusest kinni. Tänaseks on Frank oma firma teinud. Minul on Genevas nelja töötajaga kellatootmine, umbes sada ruutmeetrit pinda, millest veerand on tööpinkide ja masinatega kaetud.

?? Kuidas läheb firmal, kus odavaim kell algab 66 000 kroonist?

Oi, hästi läheb. (Svend Anderseni muidu tõsine suu muutub naeruseks ? K.N.) Näiteks eelmisel aastal valmistasime 200 kella. Ühe kella kokkupanek ning testimine võtab aega umbes nädala. Kui aga arendus juurde arvata, siis üks kuni kaks aastat. Mulle endalegi suureks üllatuseks müüakse minu kellasid koguni oksjonitel ja kui mu allikad ei valeta, siis üks viiesajasest Cristoph Columbuse kellade partiist, mille müüsin 120 000 krooniga, müüdi New Yorgi oksjonil 20% kallimalt.

Ameerikas, Aasias ja Venemaal tegutsen läbi edasimüüjate. Euroopa ostjatel on lihtsam ise SŠveitsi sõita ning see otse minult osta. Lisaväärtuse annab kella ostmise reisile kindlasti veel SŠveitsi 7,6% suurune käibemaks.

?? Olete kellamaailma vapustanud mitmete läbimurretega. Mida peate ise oma suurimaks saavutuseks?

(Svend Andersen sirutab käe välja ja näitab sinise karvase rihmaga Erose käekella. Võtab selle käelt maha, keerab sihverplaadi vastu lauda ning demonstreerib, kuidas nupuvajutuse peale astuvad kella tagumisel küljel olevad mees ja naine vahekorda. See kell maksab 700 000 krooni ? K.N.) Seesama kell on mu isiklik lemmiksaavutus. Õigupoolest oli tegemist tellimustööga, kus itaallasest investor endale erilist käekella tahtis. Erose mudelis on erootika kujutamiseks spetsiaalselt sisse monteeritud 11 komponenti. Siiani pole seda järele suudetud teha.

?? Kui suurfirmades tegelevad uute mudelite loomisega suured meeskonnad, siis kuidas iseseisev kellameister arendustegevusega hakkama saab?

Arvan, et tulen üpris kenasti toime. Teen suurema jao kelladega seotud protsesse ise. Ka disaini. Mul on selle peale kätt. Vahel on minu firmat ka ära tahetud osta, aga ma ei müü.

Innovaator

?? Maailma parimaks peetavast kellafirmast Patek Philippe 26 aastat tagasi oma teed läinud meister, taanlane Svend Andersen on oma valdkonna vaieldamatu innovaator. 1942. aastal sündinud mees on seljatanud nii mõnedki müüdid ning suutnud suutmatut. Tema nimele on kirjutatud kolm maailmarekordit ning mitmeid teisi õnnestumisi, mida kellamaailmas enne Anderseni võimatuks peeti. Näiteks viis mees lõpule ligi 400 aastat kestnud kalenderkella valmistamise, samuti leiab saavutuste nimistust Heebrea kalenderkella ning suure kuupäeva loomise.

?? Kuluaarides kõneldakse temast kui maailma osavaimast käsitöölisest, kes võiks vabalt kellade asemel probleemideta ükskõik milliseid tehnoloogilisi lahendusi näppude vahelt välja lasta. Financial Timesi kelli puudutavates artiklites on Anderseni korduvalt maailma esikäsitööliseks nimetatud, Svend Andersen lükkab aga spetsialistide tähelepanuavaldused viisakalt tagasi, nimetades oma osavust vaid kogemuseks ning tööd kellassepana vaid juhuseks.