Euroopa Liidu majandus- ja rahandusministrid langetasid otsuse, et Soome, Rootsi ja Taani võivad ka edaspidi piirata turistide poolt välismaalt toodava alkoholi ja sigarettide kogust.

Soome ja Taani peavad viima oma alkoholi sisseveopoliitika järk-järgult kooskõlasse Euroopa Liidu nõuetega 2003. aasta 31. detsembriks. Kompromissidest keeldunud Rootsil lubati jätkata senist sisseveopoliitikat 2000. aasta 30. juunini, siis läheb küsimus EL-is taas läbivaatamisele.

Sisuliselt võitis Rootsi endale lisaaega, sest tema suhtes ei ole kehtestatud lõpptähtaega, millal ta peab piirangutest loobuma. Soomes ja Rootsis on alkohol ja tubakas kõrgelt maksustatud ning seetõttu kehtivad ranged piiirangud välismaalt toodavale akoholile ja tubakale. Ministrid võtsid ühtlasi vastu deklaratsiooni, milles on öeldud, et kui Rootsi peaks lõppkokkuvõttes saama paremad tingimused, siis peaksid need laienema ka Soomele ja Taanile. "Seetõttu on kõik kolm riiki kõneluste tulemusega rahul," ütles Rootsi rahandusminister Erik Asbrink.

Taani majandusminister Marianne Jelved ütles: "Kõiki aspekte arvestades olen päris rahul." Ka Soome rahandusminister Sauli Niinistö oli rahul kohtumise tulemusega. Alkoholi- ja tubakaaktsiis toob igal aastal Soome riigieelarvesse 10 miljardit marka. Seega ei või soomlased reisilt tulles kaasa võtta üle liitri kanget alkoholi, viie liitri veini ja 15 liitri õlle, kusjuures mujal EL riikides on normatiivid märksa vabamad (vastavalt 10, 90 ja 110). Rootsis on sama suured sisseveopiirangud kui Soomes.

Sisseveetavate sigarettide maksimaalseks arvuks on kehtestatud 300. Rootsile toob tubakaaktsiis aastas sisse umbes 18 miljardit Rootsi krooni. Kui Soome ja Rootsi 1995. aasta 1. jaanuaril EL-iga ühinesid, kehtestati nende suhtes erirezhiim, mis pidi lõppema 31. detsembril 1996. aastal. Kuigi Taani on olnud EL-i liige 1970. aastatest, sai ta õiguse kehtestada kõrgemad impordikvoodid Maastrichti lepinguga 1992. aastal. Rootsile oli alkoholi ja tubaka sisseveoküsimus nii oluline, et ta oli valmis minema pigem kohtusse, kui aktsepteerima lõpptähtaega seniste sisseveopiirangute kaotamiseks.

Euroopa komisjoni konkurentsivolinik Mario Monti kinnitas Niinistöle, et komisjon ei sekku Soome poliitikasse kolmandate riikide suhtes ning seega võib Soome ka edaspidi piirata alkoholi ja tubaka sissevedu Eestist ja Venemaalt.

AP/Reuter/STT/Baltic News Service