Sisuliselt tähendab see Eesti Energia tütarfirma Põhivõrk OÜ teatel Põhjamaades juba täna toimiva päev-ette energiaturu Elspot ning päevasisese turu Elbas laienemist ühte või mitmesse Balti riiki.

Turgude ühinemine avardab Balti riikides ning Põhjamaades tegutsevate elektritootjate ja -tarbijate kauplemisvõimalusi.

Eelmisel reedel sõlmitud kokkuleppe osapoolteks on Põhjamaade energiabörs Nord Pool Spot AS, Helsingi linna ja Pohjolan Voima Oy ühisomanduses olev Eesti-Soome merekaabli osanik Finestlink Oy, Läti energiafirma Latvenergo AS ja Eesti elektrisüsteemi haldur OÜ Põhivõrk. Lähinädalatel on oodata leppepartnerite ringi laienemist.

Projekti käigus luuakse kõigepealt Eesti-Soome merekaabli Estlink lõunapoolses otsas eraldi hinnapiirkond, mis võimaldab tulevikus kasutada Estlinki merekaablit efektiivsemalt.

Plaani kohaselt avatakse osa merekaabli võimsusest Nord Pool’i oksjonite jaoks ja elektrienergia tunnihind hakkab kujunema oksjonil otseselt kõigi turuosaliste kauplemise tulemusena.

Põhjamaade ja Baltimaade energiaturgude ühendamise projekti juhtkomitee esimees Karri Mäkelä hinnangul peaksid eeldused Nord Pool’i eraldi Baltimaade hinnapiirkonna tööle hakkamiseks olema loodud 2008. aasta kolmanda kvartali lõpuks.

Seejärel teatatakse tähtaeg, millal energiatootjad, suurtarbijad ning energiakaubanduse ettevõtted saavad reaalselt Nord Pool’is elektrienergiaga kauplema hakata. Baltimaade energiaturu täielik integreerimine Põhjamaade energiaturuga võtab pärast seda aega veel hinnanguliselt 18 kuni 24 kuud.
Selle aasta alguses töösse lülitatud Eesti ja Soome energiasüsteeme ühendav merekaabel Estlink on esimene ühendus Baltimaade ning Põhjamaade energiasüsteemide vahel. Hetkel kommertsalustel toimiv ning Nordic Energy Link ASile kuuluv merekaabel peaks plaanide kohaselt saama Eesti elektrisüsteemi infrastruktuuri osaks hiljemalt 2013. aastal. Pärast seda saab kaabli haldajaks OÜ Põhivõrk ning oksjonitel vabaneb kaabli koguvõimsus kõigi turuosaliste jaoks. Hetkel on kaabel vaid osanike kasutuses.