Laenu abil saab Läti riik suurendada kulutusi. Laen on mõeldud töötajate toetamiseks, maksupuhkusteks ja rendi alandamise katmiseks. Samuti saab seda kasutada ettevõtete kapitali suurendamiseks, kriisist eriti mõjutatud sektorite abistamiseks ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtete käibekapitalilaenudeks või laenugarantiideks. Samuti saab laenuraha eest osta otseselt Covid-19 vastu võitlemiseks meditsiinitarbeid ja -tehnikat.

„Läti valitsus töötab eelarvestiimulite paketi kallal ja loob kõige suuremas hädas ärisektoritele lahendusi,“ ütles Läti rahandusminister Janis Reirs. „Palju on juba tehtud, kuid viiruse leviku tõkestamiseks on vaja tööd teha ning tagajärgedega kohaneda, mis nõuab täiendavat finantseerimist.“

NIB on varem andnud samalaadset laenu Eestile ja Leedule. Eesti sai 750 miljoni eurose 15-aastase Covid-19 laenu, mille intressimäär on 6 kuu euribor + 0,32 protsenti.

Läti kaasas sel nädalal rahvusvahelistelt finantsturgudelt veel miljard eurot. Selleks emiteeriti esmaspäeval 3-aastased võlakirjad 0,209 protsendise aastatootlusega.