See tähendab, et väärtpaberitehinguid hakatakse arveldama teisel tööpäeval pärast tehingu tegemist. Praegu on NASDAQ OMX Põhjamaade ja Balti börsidel kasutusel T+3 arveldustsükkel ehk tehingud arveldatakse kolmandal tööpäeval pärast tehingu tegemist.

"T+2 arveldustsükkel võetakse kasutusele kogu Euroopa Liidus eesmärgiga muuta väärtpaberiturud efektiivsemaks. Arveldustsükli lühenemine võimaldab investoritel oma kapitali paindlikumalt hallata, kuna raha saab muuta kiiremini investeeringuteks ja vastupidi, investeeringud rahaks," ütles NASDAQ OMX Balti börsiteenuste juht Daiga Auziņa-Melalksne.

Arveldustsükli lühenemise tõttu on kolmapäev, 8. oktoober arvelduspäevaks nii reedel, 3. oktoobril kui ka esmaspäeval, 6. oktoobril tehtud tehingutele.

Lühema arveldustsükli kasutuselevõtmine on üks nõuetest, mis tuleneb keskdepositooriumide uuest määrusest (Central Securities Depositories Regulation ehk CSDR), mille eesmärgiks on ühtlustada väärtpaberite arveldustsükkel kõigis Euroopa Liidu riikides.

Uus määrus kehtestab, et reguleeritud turul või mitmepoolses kauplemissüsteemis (multilateral trading facility) tehtud tehingud peavad olema arveldatud mitte hiljem kui teisel tööpäeval pärast tehingu tegemist.

Üleminek T+2 arveldustsüklile on kõigil NASDAQ OMX Põhjamaade ja Balti börsidel ette valmistatud tihedas koostöös erinevate turuosaliste, tsentraalsete arvelduskodade (CCP) ja väärtpaberite keskdepositooriumidega.