Jõuluvana kodumaa ajakiri Talouselämä järjestab igal aastal käibe alusel pool tuhat firmat edetabelisse nimega TE500. Kui Eesti firmade rea esiotsa mahtus tootmisettevõtteid üsna vähe, siis Soome suuremad käibed peaaegu ainult tööstusest tulevadki.

Haare ulatub kaugele

Käibed on Eestis suhteliselt väikesed. Seda ka sisemajanduse koguproduktiga võrreldes – Eesti kümne suurima käive oli kokku veerand riigi 2003. aasta SKP-st. Soome esihiiglaste käibeks kujunes üle 70% oma kodumaa SKP-st. Pole ka ime – enamiku põhjanaabrite suurfirmade haare ulatub oma kodukohast märksa kaugemale, paljudel maakera kuklapooleni välja. Peale Nokia on nii mõnigi teine Soome firma oma tegevusalal maailmas esirinnas. Vaid kasumimarginaalid on Maarjamaa kogukamatel firmadel reeglina ilusamad.

Kõigi Soome suuremate firmade peakorterid paiknevad Helsingis või mõnes selle eeslinnas, eeskätt Espoos. Metsarohkele riigile kohaselt on kolmel firmal esimesest viiest põhitooraineks just puit. Enamik suguvendade suurimaid ettevõtteid on ka Soome lahe lõunakaldal mingil moel esindatud, teise ja seitsmenda koha täitjate tütarfirmad kuuluvad ka siinse käibetabeli esikuuikusse.

Kui Eesti suurimad firmad on oma aktsia Londoni börsil noteerinud, siis Soome hiiglased on kas püsinud Põhjamaade väärtpaberiturgudel või trüginud üle lombi New Yorgi omale.

Allpool tutvustame Soome kümmet kõvemat firmat.

Soome TOP 10

•• Soome suurima käibega firmas küsimust ei ole – Nokia 29,3 miljardit eurot on üle viiendiku Soome sisemajanduse kogutoodangust. Käive on küll viimastel aastatel tasahilju langenud, kuid vähemalt kodumaiste firmade seas ettevõttele mastaapide poolest erilisi konkurente ei ole – üle poolesaja tuhande töötaja, puhaskasum stabiilselt üle kolme miljardi euro, samas suurusjärgus ka tootearenduskulud. 62% käibest andsid mobiiltelefonid, selle divisjoni käive aga langes aastaga üle kümnendiku.

•• Teisel kohal asuva maailma suurima paberitootja, metsatööstuskontserni Stora Enso majandusnäitajad on juba oluliselt tagasihoidlikumad. Käive 12,4 miljardit eurot, kasum 737,9 miljonit. Töötajaid on 45 000. Esindused asuvad 40 riigis viiel kontinendil, tootmisüksused paiknevad Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Aasias, mis on ka firma põhilised turud. Aktsiad noteeritud Helsingi, Stockholmi ja New Yorgi börsil.

•• Energiafirma Fortum Oyj kuulutas 2004. aasta enda jaoks “suurepäraseks”. Pole ka ime – ärikasum kasvas firmal 35%. Käive oli 11,7 miljardit eurot ja puhaskasum 1,3 miljardit eurot. Töötajaid on 12 860. 1998. aastal energiatootmisettevõtte Imatran Voima (IVO) ja naftafirma Neste ühendamisel tekkinud firma plaanitakse aga käesoleva aasta kevadel taas oma algosadeks lõhkuda.

•• 16 riigis tootmisüksusi, sealhulgas Otepääl vineeritehast omava metsa- ja paberitööstus-ettevõte UPM-Kymmene käibeks kogunes 9,8 miljardit eurot, kasumiks 958 miljonit eurot. Töötajaid on kontsernil 33400. Firma aktsiad on noteeritud Helsingi ja New Yorgi börsil.

•• Esiviisiku lõpetav metsatööstuskontsern Metsäliitto kuulub samanimelisele ühistule, mille liikmeteks on 130 000 metsaomanikku, kellele kuulub kokku ligikaudu 48% Soome erametsadest. Ettevõtte käive 2004. aastal oli 8,5 miljardit eurot, kahjum 21 miljonit eurot, töötajaid on firmal ligi 30 000. Rühma kuuluvad paberitootja M-Real, puidutöötlusettevõte Finnforest, tselluloositootja Botnia ja paberivalmistaja Metsä Tissue.

•• 2003. aastal kuuenda koha saavutanud Nordea Pankki Suomi Oyj tolle aasta realiseerimise käive oli 7,3 miljonit eurot. Firma kuulub Stockholmi, Helsingi ja Kopenhaageni börsil noteeritud Nordea Bank AB-le.

•• Jaekaubanduskontserni Kesko rekordaasta 7,5 miljardi eurosest käibest üle poole andis toidukaubandusrühm Ruokakesko, ettevõttele kuuluvad veel näiteks Rautakesko, Anttila jt. Puhaskasumit kogunes 118 miljonit eurot, töötajaid on firmal 15 000.

•• Metallitööstusettevõtte Outokumpu 7,1 miljardi euro suurusest käibest tuli üle 90% välismaalt. Firma kasumiks moodustus 390 miljonit eurot, töötajaid on sellel 21 400. 55% käibest annab roostevaba terase tootmine, selles vallas kuulub firma maailmas esinelikusse, sihib aga liidripositsiooni. 26% moodustab vasetoodang, mille mahu poolest on firma kümneprotsendilise üleilmse turuosaga teisel kohal.

•• 1910. aastal asutatud masinaehituskontsern Kone läinud-aastane käive 4,44 miljardit eurot, kasumit teenis firma igati auväärsed 326 miljonit eurot. Töötajaid on üle 30 000. Möödunud aasta augustis otsustati kontsern kaheks eraldi firmaks jagada. Juunikuust noteeritakse Helsingi börsil Kone Oyj, mis jääb tegelema liftide ja eskalaatorite tootmisega, ning Kone Cargotec Oyj, millele jääb konteinerite ja muude koormate käsitlemiseks mõeldud seadmete valmistamine.

•• Masinaehituskontsern Metso on esikümne noorim ettevõte – oma praeguse nime all tegutseb see 1999. aastast, mil ühinesid Valmet ja Rauma. Selle divisjonidest Metso Paper valmistab tootmisliine paberi-, kartongi- ja tselluloositehastele; Metso Minerals kivi- ning mineraalitöötlusseadmeid kaevandusettevõtetele; Metso Automation automaatikaseadmeid lisaks eelmainitud tööstusharude ka energeetikatööstusele. Metso Ventures valmistab aga näiteks Porsche Boxster sportautosid.

Kuidas Soome edetabel koostati

•• Käesolev esikümme on koostatud Soome ajakirjas Talous-elämä möödunud aasta maikuus ilmunud edetabeli TE500 põhjal. Selle edetabeli koostamisel arvestati Soome firmasid konsolideerituna koos tütarettevõtetega, aga ka välisfirmade Soome harusid. Nii ongi loetelusse jõudnud ka näiteks ABB või Panasonic. Firmad reastati käibe alusel.

•• Artiklis on aga välja toodud firmade 2004. aasta näitajad, mis on möödunudaastase edetabeli esikümne firmadel enamasti ka avaldatud. Kuna mitu 2003. aasta tulemuste põhjal esikümne piiri taha jäänud ettevõtet ei ole veel oma möödunud aasta viimase kvartali tulemusi teatavaks teinud, siis võib käesoleval aastal esikümne viimastel kohtadel muudatusi toimuda. Põhilisi esikümnekandidaate on Saksa firmale Phoenix AG kuuluv ravimimüügikontsern Tamro, mis möödunud aasta üheksa kuu müügi- ja kasumirekordite purustamise hoogu ekstrapoleerides peaks ilmselt vähemalt Metso kümnendalt kohalt kukutama.