Uusimaa maakonna majandus-, transpordi- ja keskkonnaküsimustega tegeleval ELY-keskusel on kavas märtsi ja aprilli jooksul jagada töölube väljaspoolt Euroopa Liitu tulevatele vilunud ehitustöölistele, kirjutas Kauppalehti.

"Tööjõubaromeetri kohaselt on aasta aega olnud Uusimaa ehitussektoris tööjõupuudus teatud ametialadel," rääkis ajalehele ELY-keskuse juhataja Petri Knaapinen. Ehitussektoris on ELY-keskuse andmeil peamiselt puudus selliste ametite esindajatest nagu üldehitajad, betoonivalajad, puusepad, torumehed ja maalrid.

Töölubade väljastamisega seotud muudatus on ELY-keskuses praegu ettevalmistamisel. Knaapineni sõnul ei ole veel teada, kui palju niinimetatud kolmandatest riikidest Uusimaa maakonda tööjõudu tulemas on. "See oleneb tööandjatest," ütles ta.

Asjatundlikku tööjõudu leidub näiteks Venemaal ja Valgevenes, kirjutas Kauppalehti. "Põhimõtteliselt võivad tulijad olla mis tahes riigist," ütles Knaapinen, mööndes, et need võivad tulla ka näiteks Aafrikast.

"Eeldus on teatavad palgatasemele vastavad tööoskused. Siinkohal tuleb järgida palgakokkulepet," märkis Knaapinen.

Varem väljastati Uusimaa maakonnas töölube kolmandatest riikidest tulnud tööjõule tervishoiu-, hotelli-, toitlustus- ja koristusäris.