“See, et lennufirmad on agarad taasavama lennuliine Tallinnast, on kindlasti tervitatav. Sellegipoolest peame tegema seda järk-järgult ning lähtudes teiste riikide epidemioloogilisest olukorrast. Kuna iga uus leevendus toob kaasa kontaktide kasvu ja võib seega suurendada ka haigestumist, saame läheneda samm sammult,” ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Aas on seda meelt, et Tallinnast võiks avada liinid näiteks Norrasse ning lisaks Frankfurdile ka teistesse Saksamaa sihtkohtadesse, Tema sõnul selgub alles lähipäevil, kas uuest nädalast on võimalik avada liine Amsterdami ja Kopenhaagenisse.

Just seda on lubanud teha lätlaste lennufirma airBaltic, kes andis eile teada, et avab 18. maist Tallinnast lennuliinid Amsterdami, Oslosse ja Kopenhaagenisse. 25. maist tahab lätlaste lennufirma hakata sõitma Tallinna ja Vilniuse vahel. Lennufirma on enda kinnitusel valmis jätkama opereerimisega ka Riia lennujaamast niipea, kui saabub luba vastavate institutsioonide poolt.

“On oluline, et lennufirmad ja reisikorraldajad ei jookseks otsustest ja reaalsest olukorrast ette. Alles eile otsustasime Läti ja Leedu transpordiministritega, et esmalt avame Balti riikide vahelise lennuliikluse. Muud sihtkohad avame järk-järgult, kui olukord seda lubab ja teeme seda kindlate põhimõtete alusel,” lisas Aas.

Tema sõnul jälgib majandus- ja kommunikatsiooniministeerium teiste riikide epidemioloogilist olukorda koostöös terviseametiga igapäevaselt ning otsustab selle põhjal lennuliinide avamist. “Kindlasti tuleks esimesel võimalusel sulgeda Minski liin, kuna Valgevenes on viiruse levik endiselt murettekitav,” märkis Aas. Teadupärast on lennuühendus Minskiga üks nendest vähestest, mis on kogu eriolukorra ajal jätkuvalt toiminud.

Keskpäevasel pressibriifil selgitas Aas, et Minski liinil on olnud oluline roll Ida-Euroopast ja Aasiast koju suunduvate eestlaste koju aitamisel. Samas aga on nakatunute arv Valgevenes kiiresti kasvanud, mistõttu on asutud valmistama ette otsust Minski liini sulgemiseks. Millal see täpselt toimuda võiks, Aas veel öelda ei osanud. Tema sõnul nõuab see läbirääkimis ka lennufirmaga.

Välismaale reisimisel tuleb kõigil reisijatel endiselt arvestada ka kehtivate riikidesse sisenemise reeglitega, mille kohta saab kõige värskema info välisministeeriumist. Samuti peavad kehtivate Eestisse sisenemise piirangutega arvestama kõik välisriikidest siia saabujad.

Valitsuse eilse otsuse aluseks on rahvatervise kaitse ning Euroopa Liidu määrus, mille kohaselt võib liikmesriik liiklusõiguste kasutamisest keelduda, neid piirata või kehtestada nende suhtes tingimused, et tegeleda ootamatult esile kerkinud lühiajaliste probleemidega, mis tulenevad ettenägematutest ja vältimatutest olukordadest.