Ajaleht Äripäeval on materjal, millest selgub, et väikeõlletootjate ootused luhtas Reformierakonnast tulnud käsk, mis on sündinud valimiseelses võitluses ja kartusest, et võimuerakonda hakatakse seaduse vastuvõtmisel süüdistama alkoholismi soodustamises. Samuti nenditakse materjalis, et sisuliselt pole ministeeriumis väiketootjate ettepanekutesse süvenetudki.

Õlletootja Ardi Kadanik ütleb samuti, et ju oli ajaliselt vale enne valimisi loota, et alkoholi väiketootjate elu kergemaks tehakse. Kadanik on sündmuste käigust juba nii nördinud, et kaalub Ukrainasse õlut tootma ja müüma minna, sest sealne aktsiisipoliitika on tema hinnangul ettevõtjasõbralik.

Veelgi valulikum oli uudis õlletootja Arvet Välile, kes on Saaremaal õlut teinud juba 20 aastat. Välile võib vana seaduse kehtimine tähendada ligi 50 000kroonist trahvi, sest tal pole pädeva mõõtja õigusi. Väli saatis toimetusse ligi viie lehekülje pikkuse teksti, kus kirjutab, kuidas väike õlletootja elu on põrguks tehtud. "Kardan, et see kõik hakkab tasapisi üle jõu käima. Nii rahalises kui ka ajalises mõttes," kirjutas Väli oma kirjas. Praegu näeb seadus ette, kui väikeõlletootja tahaks teha aastas rohkem kui 4000 liitrit ehk rohkem kui 10 liitrit päevas, peab ta täitma samad tingimused suurte õlletehastega. Hoolimata sellest, et näiteks Saaremaa õlletootja OÜ Taako teeb õlut kuni 15 000 liitrit ja A. Le Coq peaaegu 100 miljonit liitrit aastas. Pealegi on koduõlle omahind mitu korda kõrgem.

Samas tuleb Tervise Arengu Intsituudi (TAI) seisukohast välja, et riigi eesmärk peabki olema väikeste õlle- ja kääritatud jookide tootjate elu võimalikult keeruliseks teha. TAI direktori Maris Jesse sõnul oleks vale motiveerida neid alkoholi tegema, sest see on vastuolus tervisepoliitiliste eemärkidega. "Alkoholi liigtarbimine on suurima majanduskahjuga terviserisk Eestis. Rahvastiku jätkusuutlikkuse tagamiseks on Eesti eesmärk alkoholitarbimise vähendamine," sõnas Jesse. Tema sõnul võiks väikeõlletootjad keskenduda pigem mahla või moosi tootmisele. Väiketootjate soodustused kirjutas eelnõusse rahandusministeerium, kuid juba suvel teatas sotsiaalministeerium, et ei toeta ettepanekuid, sest sellel võib olla halb mõju rahva tervisele. Sotsiaalministeeriumi seisukoht on välja kujundatud koostöös TAIga.