Ansipi digisisu kaasaskantavuse algatus, mis võimaldab meil kõigil end EL piires reisides tulevikus Kanal 2st Sajandi armastuse keerdkäikudega kursis hoida, suusatamist vaadata ja Spotify Eesti kataloogist Lennat kuulata, on juba päris kaugele jõudnud. Aga kaasas saab kanda vaid seda digisisu, mida on Eestis ostetud, kirjutas Poliitikga.guru.

Uue algatusega tahab komisjon keelata asukohapõhise diskrimineerimise e-kaubanduses, mis peaks kaotama või vähemalt suures osas vähendama Eesti tarbija geoblokeerimist EL teistelt turgudelt. Meil oleks võimalik siseneda ükskõik millises EL riigis asuvasse veebipoodi ja seal ostelda selle riigi seaduste (sh tarbijakaitsereeglite) alusel.

Ainus võimalik häda on, et kauba kohaletoomise kohustust poodidele ei panda ja nii võib juhtuda, et netist tellitud Itaalia disainmööblile tuleb ise järele minna (või palgata selleks kullerteenus).

Kohaletoomise kohustusest loobus komisjon paljude riikide ja ettevõtete vastuseisu tõttu, kes peavad kaupade kohustuslikku tarnimist Euroopa teise otsa liiga kulukaks. Reeglina toimib pakivedu siiski hästi ja nn geobloki kaotamine avardab eestlaste internetimaailma, kuna lisaks kaupadele peaks see laienema ka (digi)teenustele, sh keelustama diskrimineeriva hinnastamise nt autorendi või hotelitoa broneerimisel või kasvõi pilveteenuse ostmisel.

Idee on hea ka ettevõtjate perspektiivist, kuna võimaldab väikestel e-kaupmeestel, kes ei ole huvitatud teiste riikide turgudele sisenemast, müüa Eesti seaduste alusel ka teistest liikmesriikidest pärit klientidele.

Siiski on algatus tekitanud palju paksu verd nii suurte liikmesriikide, kui ettevõtete hulgas ja lihtsalt neljapäeval algavad arutelud kulgema ei saa. Kõige suurem küsimus on see, kas ja kui siis millal võiks geoblokeerimise kaotamine mõjutada ka autoriõigusega kaetud digisisu nagu muusikat, e-raamatuid, mänge ja tarkvara.