Näiteks ei saanud ühtegi kohta riigikogu suuruselt kolmas erakond EKRE, küll aga said koha sotsid Ivari Padari isikus. Lisaks tahtis Reformierakond nimetada liikmeks Eesti Panga juhtimise kogemusega Andres Suti. Laar aga nimetas taaskord oravate esindajaks Jaanus Tamkivi, kes on küll erakonna liige, aga tegevpoliitikas enam kaasa ei löö. Ka Keskerakond seab kahtluse alla Mart Laari võimekuse nõukogu esimehena ning Kadri Simson kinnitas, et ei tema ega Jüri Ratasega kandidaadi küsimust Laar ei arutanud.

Kallas: me tahtsime liikmeks hoopis teist inimest

Reformierakonna esimees Kaja Kallas kritiseeris Laari isetegevust teravalt. "Kuna riigikogu lõpuks ju kinnitab liikmete nimekirja, oleks loogiline, et see arutatakse enne fraktsioonides läbi. Meil oli Reformierakonna esindaja suhtes hoopis teised plaanid, sest infoliikumise mõttes on oluline, et poliitikuid esindaksid ikka riigikogu liikmed. Tahtsime esitada liikmeks Andres Sutti, kelle hariduslik taust ja varasem kogemus Eesti Pangas sobib hästi," rääkis Kallas.

Kallas ise tõi välja ka anomaalia, et Eesti Panga nõukokku ei esitata ühtegi EKRE liiget, kuigi tegu on suure esindatusega erakonnaga. "Ma igal juhul pooldan tasakaalustatust ja et nõukogu arvestaks neid poliitilisi fraktsioone, kes parasjagu riigikogus on." Tema arvates oleks see vajalik ainuüksi sellepärast, et kui Eesti Pank on praegust valitsust ülekulutamise pärast kõvasti kritiseerinud, ei võeta neid eriti kuulda. Seepärast olekski vaja tugevamat sidet riigikogu erakondadega nõukogu tasandil.

Jaanus Tamkivi tõdes vaid, et ta küll teadis enda kandidatuuri esitamisest, kuid sellest oli juttu viimati eelmise aasta novembris, enne kevadisi parlamendivalimisi. Ta möönis, et arvatavasti peab veel vana nõukogu koosseis ära valima ka Eesti Panga asepresidendi, sest uue nõukogu nimetamine võib venida oktoobrisse.

Simson: kahtlen esimehe pühendumises

Siin on aga oluline veel mainida, et praeguse nõukogu koosseis aegus juba 25. veebruaril kui liikmetel sai neile määratud viis aastat täis. Pärast seda on aga sama nõukogu nimetanud ametisse uue keskpanga presidendi Madis Mülleri ning ilmselgelt polnud Laaril uue nimekirja esitamisega ka kiiret.

Selle suhtes oli kriitiline ka Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson. "Minu hinnangul on kummastav, et panga nõukogu, mille ametiaeg on viis aastat ja kelle ametiaeg sai läbi tänavu veebruaris, jõuab uute liikmetega riigikogu ette alles sel sügisel. See tähendab enam kui pool aastat pärast eelmise koosseisu lõppemist. Selline käitumine paneb kahtlema nõukogu esimehe pühendumises, sest nõukogu liikmete osas ettepanekute tegemine kuulub just tema pädevusse," osutas Simson otseselt Laari tegematajätmistele. Ta lisas, et Laariga ei arutatud ka küsimust, kes võiks Keskerakonna poolt nõukogu liikmeks sobida.

Laar: keskpanga nõukogu pole poliitiline mängukann

Mart Laar vastas Ärilehele talle omase teravusega, et ta soovitaks poliitikutel aru saada, et Eesti Panga nõukogu pole ühegi partei toiduahela osa. EKRE asjus tõdes ta, et on kohtunud Martin Helmega, ent jättis kommenteerimata, miks ühtegi EKRE liiget nõukokku ei võetud. Niisamuti ei lasknud ta end häirida asjaolul, et tänaste liikmete ametiaeg on ammu täis.

"Olen küll veidi hämmeldunud, et ükski teie poolt mainitud kriitik pole minu endaga ühendust võtnud ja lasevad teil seda teha, kuid kohe kindlasti pole teie selles süüdi, igatahes vastan hea meelega," alustas Laar.

"Kaja Kallasel soovitan lõpuks aru saada, et Eesti Panga nõukogu pole ei Reformierakonna ega ühegi teise erakonna toiduahela osa, mille liikmed tuleb Reformierakonnaga läbi arutada. Eesti Panga nõukogu ei saa olla ei koalitsiooni ega ka opositsiooni poliitiline mängukann, oma ülesandeid saab ta täita vaid poliitilistest kisklemisest võimalikult kaugel püsides. Mida rohkem on temas sõltumatuid eksperte ja teadlasi, seda parem. Seda liini lubasin järgida keskpanga nõukogu esimehena ametisse astudes ja seda kavatsen teha tulevikuski.

Esitatud kandidaatidest olen kõnelenud mitmete riigikogus esindatud erakondade juhtidega, eile oli väga viisakas vestlus härra rahandusministriga, kes on osalenud juba ka nõukogu koosolekutel. Esitasin kandidaadid enne suvepuhkust, andmaks uuele riigikogule aega end uues rütmis sisse elada - kui Eestis ei kiputa selleks 100 päeva andma, siis mina mõtlesin seda siiski teha. Kas riigikogu esitatud nimekirja kinnitab või tagasi lükkab, on riigikogu otsus, mul ei sobi siin midagi ennustada."

Helme: Laar ei konsulteerinud erakondadega

Asja teeb veelgi kummalisemaks keerdkäik, et Laar kiidab küll Helmega kohtumist, kuid Ärilehele ütleb Martin Helme, et Laari käitumine ei ole hea toon. "Tavapäraselt on Eesti Panga nõukogu nimetamisele eelnenud konsultatsioonid riigikogu erakondade esindajatega. Seekord on nõukogu esimees Mart Laar koostanud nimekirja ilma kõigi erakondadega konsulteerimata, mis ei ole hea poliitiline toon. Eesti Panga nõukogu liikmed kinnitab riigikogu, mis praegu on aga suvepuhkusel. Arutame teemat edasi sügisel, kui parlament uuesti koguneb," ütles Helme.

Kalev Kallo visati välja

Laar esitas üleeile ehk päev enne riigikogu suvepuhkusele minekut nimekirja uutest nõukogu liikme kandidaatidest, kelleks on Enn Eesmaa, Kaie Kerem, Enn Listra, Rein Minka, Ivari Padar, Jaanus Tamkivi ja Urmas Varblane.

Padar ja Eesmaa tuleksid nõukokku Kalev Kallo (Keskerakond) ja Liina Tõnissoni (parteitu, aga nõukogus sotside esindajana) asmele.

Riigikogu nimetas Mart Laari uueks ametiajaks Eesti Panga nõukogu esimeheks alates 13. juunist 2018. Nõukogu esimehe nimetab viieks aastaks ametisse riigikogu Vabariigi Presidendi ettepanekul. Nõukogu liikmed nimetab riigikogu ametisse nõukogu esimehe ettepanekul ja samuti viieks aastaks, viimati tehti seda 25. veebruaril 2014.