Majanduslike huvide deklaratsioonide kohaselt sarnaneb enamik Riigikogu liikmeid jõukuselt tavalistele inimestele, kuid ministrid on juba veidi asisemad.

Eile avaldas Riigi Teataja Lisa korruptsioonivastase seaduse kohaselt kõrgete riigiametnike ja poliitikute majanduslike huvide deklaratsioonid. Deklaratsioonid tuli esitada 1. oktoobriks ja nende põhjal saab kontrollida, kas poliitikud pole seotud korruptsiooniga.

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamiseks moodustatud ajutise komisjoni liige Tiit Made nentis, et deklaratsioonide kohaselt on Eesti parlment üldiselt "vaeste inimeste kogu".

Riigikogu saadikutel Jaanus Betlemil, Ando Lepsil, Anti Liivil, Aap Neljasel ja Kadri Ottisel pole majanduslike huvide deklaratsiooni kohaselt mingit kinnisvara, autot, väärtpabereid ega lisasissetulekuid. Tiit Sinissaarel pole samuti midagi peale 375 000-kroonise võla.

Enamik Riigikogu liikmetele kuuluvaid autosid on VAZ-tüüpi ja valmistatud 1980. aastatel. Riigikogu 101 liikmest omavad aktsiaid vaid 40 ning ainult 10 kuulub ettevõtete juhatustesse ja nõukogudesse.

Koonderakondlane Eino Tamm kuulub RAS Estimpexi, E-Liini AS-i, RAS Kommunaalprojekti ja AS Tallinngaasi juhatusse. Reformierakonna liige Feliks Undusk on aktsiaseltside Saku õlletehas, Cibus ja Rakvere Leivatehas juhatuse liige. Maarahva Erakonna liige Jaanus Männik kuulub Oü Surju ja AS Pärnu KEK-i juhatusse ning on Surju Põllumajandusliku Hoiufondi liige.

Made nentis, et tegelikult ei kaitse korruptsiooni eest ka majanduslike huvide deklaratsioonide esitamine. "Deklaratsioonidega fikseeritakse tipp-poliitikute varanduslik olukord, selle muutumine peab toimuma rahva silme all," ütles Made.

Made sõnul on omandisuhete kohta esitatud andmed tõesed, kuid komisjon pole kohustatud kontrollima, kas keegi sõidab näiteks firma autoga.

Majanduslike huvide deklaratsioonide vormi, kus poliitik peab näitama oma kinnisvara, aktsiad, võlad ja lisasissetulekud, töötas välja korruptsiooniseaduse kohaldamise komisjon.

Made sõnul avaldati deklaratsioonid Riigi Teatajas täies ulatuses, välja arvatud isikukoodid. "Kui kellelgi on esitatud andmete kohta mingeid pretensioone, siis komisjon ootab sellekohast teavet," märkis Made.

Valitsuse liikmed on asisemad

Valitsuse liikmed on deklaratsioonide kohaselt mõnevõrra jõukamad Riigikogu liikmetest.

Peaminister Tiit Vähil on korter Tallinnas, suvila Harju maakonnas Jõelähtme vallas ja auto VAZ 2109. Peaminister omab AS Valga AB, AS Valga AB Invest, AS Valga Group, AS Estrans Service, AS Eesti Praamiliinid ja AS Tiivik aktsiaid, koguväärtusega miljon ja 340 100 krooni. Vähi on Hoiupangale võlgu 750 000 krooni.

Sotsiaalminister Toomas Vilosiusel on elamu Haapsalus ja sõiduauto Tauria. Vilosius omab 4000 krooni väärtuses AS HMP aktsiaid.

Minister Jaak Allik elab Tallinnas erastatud korteris ning sõidab autoga Opel Rekord. Allikul on üks AS Teasponi aktsia, mille väärtus oli omal ajal 1000 rubla.

Euroreformiminister Endel Lippmaal on pool elumajast Nõmmel, elamuboks ridamajas Tallinnas, suvila Harjumaal ning autod VAZ 2102, VAZ 2109, BMW 728i ja Opel Senator 3,0i. Minister omab ka kolme EVEA Panga aktsiat, koguväärtusega 9000 krooni. Lisaraha ministripalgale saab ta Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi keemilise füüsika labori juhatamisest.

Põllumajandusminister Ilmar Mändmetsal on elumaja Viljandi maakonnas Saarepeedi vallas ja pooleliolev korter ridaelamus Viljandi maakonnas Pärsti vallas ning purjejaht. Lisatasu kindlustab talle osalemine Põllumajanduse ja Maaelu Krediteerimise Fondis.

Rahandusminister Mart Opmannil on elumaja Harju maakonnas Kernu vallas ja korter Tallinnas. Lisatasu saab osalemisest Erastamisagentuuri nõukogus ja Põllumajanduse ja Maaelu Krediteerimise Fondis.

Keskkonnaminister Villu Reiljanil on elamu koos kõrvalhoonega Jõgeva maakonnas ja veski Jõgeva maakonnas ning autod Ford Sierra ja VAZ 21061. Reiljanil on erinevate aktsiaseltside aktsiaid koguväärtusega 330 000 krooni. Lisaraha teenib ta osalemisega Jõgeva Tootjate Liidus ja Jõgeva KEK-i likvideerimiskomisjonis.

Kaitseminister Andrus öövelil on erastatud korter Tallinnas ja sõiduauto Opel.

Majandusminister Andres Lipstokil on korter ja ehitusjärgus ridaelamuboks Haapsalus ning auto VAZ 2107. Lisaraha tuleb Põhja-Eesti Panga Nõukogu esimehe ametikohalt ja lepingulistest töödest.

Teede- ja sideminister Kalev Kukel on korter ja elamumaa Tallinnas ning auto VAZ 2105 .

Välisminister Siim Kallasel on korter ridaelamus Harju maakonnas Viimsi vallas. Kallas on võlgu Eesti Pangale 200 000 krooni ja Hansa Liisingule 130 000 krooni.

Justiitsminister Paul Varulil on elamu Tartu maakonnas ja sõiduauto VAZ 2405. Omab AS-i Advokaadibüroo Paul Varul 51 aktsiat, koguväärtusega 51 000 krooni. Ministripalgale lisa teenib ta poole kohaga Tartu ülikooli professorina ja Tartu ülikooli õigusteaduskonna ajakirja Juridica peatoimetajana ning toimetuse kolleegiumi liikmena.

President Lennart Meri majanduslike huvide deklaratsioonist selgub, et presidendil ei ole ühegi ettevõtte aktsiaid ega ka võlgu. Tal pole isiklikku autot, aktsiaid ega muid väärtpabereid, võlgu pankadele ja teistele eraõiguslikele isikutele ega ka muid varalisi kohustusi, mis ületavad tema kuue kuu ametipalga. Baltic News Service-i teatel pole Meril ka täiendavaid tuluallikaid. Kinnisvarast on president Meril elamu, pool kahetaolisest korterist ja pool tagastatud kahekorruselisest puumajast. Presidendi majad ja korterid asuvad Tallinnas.

KRISTI MALMBERG