Politsei- ja piirivalveamet (PPA) valis märtsi lõpus välja vormihanke võitja Image Wear ASi, kuid konkurent, ühispakkumisega osalenud kuus Eesti ettevõtet, vaidlustas selle. Vako hindaski, et vaidlustus oli põhjendatud, mis muutis kehtetuks PPA otsuse Image Wear edukaks tunnistada.

Ühispakkujad vaidlustasid hanke veel teisegi korra ja teiste põhjendustega, mis päädis sellega, et 22. mail sai PPA ise oma veast aru ning tunnistas ise kehtetuks otsuse, mille kehtetuks tunnistamist Eesti ühispakkujad vakos vaidlustusega taotlesid.

„Pärast seda, kui hankel osalenud teist korda vormihanke vaidlustasid, otsustas PPA hankekomisjoni otsuse ise tühistada. PPA on praegu võtnud mõtlemisaja, et otsustada, kuidas vormihankega edasi minna," vahendas politsei pressiesindaja Olja Kivistik.

Ühispakkujatest viis on tekstiili- ja rõivafirmad ning üks logistikafirma. Nendeks firmadeks on ametirõivaste tootja Profline (osales ka eelmisel hankel), tuntud särgitootja Sangar, peakatete tootja Velmard, Viljandi ettevõte Galvi Linda, mis spetsialiseerub rakmetele, teibitud toodetele ja veekindlatele õmblustele, kudumitootja Norrison ning logistikafirmana üks Eesti suurimaid Via3L.

Ühispakkujate advokaat Priit Kala selgitas, et vaidlustused on ajendatud sellest, et PPA soovis järjekindlalt tunnistada vastavaks Image Wear AS pakkumust olukorras, kus Image Weari pakkumus ei vasta hanke tingimustele. "Teisisõnu on Eesti ühispakkujad oma olemasolevate teadmiste põhjal arusaamises, et Image Wear AS'i poolt esitatud pakkumusest nähtuvalt ei vasta tema poolt riigihankes pakutavad tooted ja teenused hanke nõuetele. Hankija aga millegi pärast proovib pakkumuse puudusi ignoreerida."

PPA uued vormid

Seega on hetkeolukord selline, kus Eesti ühispakkujate pakkumus on tunnistatud (varasemalt) vastavaks ja Image Weari pakkumuse vastavaks tunnistamise osas otsus puudub.

PPA politseivormi ja vormi väljastamisega seotud hange kuulutati ülemöödunud aasta detsembris ebaõnnestunuks ja PPA lükkas esitatud pakkumused tagasi, kuna hankele esitatud pakkumused olid eeldavast maksumusest kuni kaks korda kõrgemad.

Ärileht kirjutas varasemalt, et PPA vormiriiete hankel osalejate arvates on politsei seadnud niisugused tingimused, et tähtajad sobiksid ainult ühele pakkujale. Sellele järgnenud siseministeeriumi audit leidis PPA vormiriiete hankes ränki vigu ning amet tunnistas neid ja põhjendas, et varem pole Eestis nii suuremahulist vormihanget veel tehtud. Kogu asi päädis lõpuks skandaaliga, kus hanke eest vastutanud PPA ametnik Ilona Laido vallandati, kuna selgus, et ta oli varjanud juhtkonna eest hanke käigu suhtes tähtsaid dokumente.

PPA uued vormid