Pühapäeva õhtul pärast kella üheksat kutsus Kalevi 108a elav Liina Lõsak politseinikud rahustama oma meest, kes keeldus naist koju laskmast ning lubas teda läbi ukse tulistada.

Pankrotistunud kütusefirmadest L.M.R.A, Adira ja NB ärimees Jüri Lõsak (46) sundis patrullpolitseinikud välisukse juurest taanduma, lubades ka nemad maha lasta. Seejärel kutsus politsei abiväge.

Politsei piiras maja sisse.

"Lõsak tegi kohale sõitnud politseiautode suunas aknast seitse-kaheksa lasku," kirjeldas Tartu politsei pressiesindaja. "Ükski inimene viga ei saanud, kuid kaks politseiautot muutus sõidukõlbmatuks."

Politseinikud püüdsid saada Lõsakiga ühendust telefonitsi, kuid mees ei vastanud. Kella 23.20 paiku Lõsak väljus, istus sõiduautosse BMW ning sõitis minema.

"Kuna mees eiras peatumismärguandeid, tulistasid politseinikud tema auto kummide suunas," rääkis politsei pressiesindaja. "Mõne aja pärast leiti läbilastud rehviga BMW umbes kilomeetri kaugusel Ropka teel."

Pealtnägijate hinnangul käituz politsei valesti nii Lõsakil pageda lastes kui ka tema maja piirates ja rahvarohkel tänaval automaadituld avades.

Pühapäeva õhtul Kalevi 120 maja aias sõpradega aega veetnud Ain Pallon peab viitma lähiajal hulga aega politseiekspertiisi ja kindlustusasjade ajamise peale. Tema Kalevi tänava ääres seisnud Soomes registrinumbriga Volvo veok sai kuuliauke nii esiaknasse kui ka katusesse.

Pallon ei mõistnud, kuidas sai Jüri Lõsaki põgeneva BMW kummi sihtinud politseinik tabada furgoonautot kolme meetri kõrgusele.

"Kalevi tänav oli kuni sündmuspaigani rahvast täis," meenutas Pallon. "On selge ime, et keegi neist surma ei saanud, kui politseinik nii mööda lasi."

Kui Pallon oma Volvol kuuliaugud avastas, kutsus ta politseinikke autot vaatama ja protokolli koostama, kuid korravalvurid polevat reageerinud ei otsepalveile ega kolmele telefonikõnele numbril 110.

Kalevi 115 majas elav Raul Adur ütles, et politseinikud tulid küll auklikku Volvot vaatama, kuid käitusid väga üleolevalt.

"Üks kuulikindlas vestis politseinikest pakkus mulle teenistusrelva ja soovitas ise see mees (Jüri Lõsak - M.P.) maha lasta," vahendas Adur. "Tulejoonel oli vähemalt viis inimest, teiste seas minu tütar, aga politseinikud rääkisid laskmisest nagu mingist tavalisest asjast."

Politsei pressiesindaja Kadri Palta ütles, et politseinik poleks tulistanud, kui ta oleks täheldanud ohtu kõrvaliste inimeste elule. Lõsaki maja piiramist uudistanuid ajas politsei korduvalt ära, rääkis Palta.

"Inimeste elu ei olnud ohus ei siis ega hiljem tagaajamisel. /.../ Volvo pihtasaamise protokolli koostamine pole suvalise patrullpolitseiniku pädevuses. Seda, mis paberid ja mis järjekorras vormistada, otsustab uurija," kinnitas Palta.

Palta ütles, et politsei ei tunginud majja seetõttu, et neil polnud maja plaani. "Polnud teada, kes võivad hoones viibida. Ei saa riskida politseinike eluga huupi majja tungides. Sellisteks operatsioonideks on olemas K-komando Tallinnas, ja kui mees poleks põgenenud, oleks K-komando kohale tulnud," sõnas Palta.

Lõsaki kodust sai politsei kätte mehe seadsuliku püstoli Glock. Lõsaki abikaasa Liina Lõsaki sõnul oli mehel kodus teinegi püstol või revolver. "Tal lõppesid padrunid, sellepärast ta põgeneski," teadis naine.

Kadri Palta teatel alustas Tartu politsei menetlust kriminaalkoodeksi 184. paragrahvi tunnustel - ähvardus või vägivald ametiisiku suhtes. Süüdimõistmisel ootab Lõsakit trahv või arest.

1994. aastal pankrotistunud L.M.R.A Holding endine president ja 1999. aastal pankrotistunud ASi NB Tartu osakonna juhataja Jüri Lõsak on veetnud viimased paar aastat nii Eestis kui Venemaal redutades. Ametivendade väitel püüab Lõsak varjata end äripartnerite eest, kellele ta on võlgu suuri summasid.

Liina Lõsak nentis, et tema abikaasa ajutised võlad praegu käsil olevas puiduäris jäävat 10 000 - 20 000 krooni piiresse.