„Olemasoleva informatsiooni puhul saame öelda, et tegemist on puu- ja köögiviljasektoris ka varem kasutust leidnud värske puu- ja köögivilja turult tagasivõtmise või turule mitte panemise meetmega. Eesmärk on vältida suurt hinnalangust olukorras, kus pakkumine ületab ajutiselt oluliselt nõudlust, mille tulemuseks on ebanormaalselt madalad hinnad. Eestile on oluline, et eelnimetatud meetmed rakenduvad, mis vähendab ohtu ebanormaalseteks hinnakõikumisteks meie turul," selgitas Miller.

Toetusmeetme täpsed tingimused selguvad tema sõnul siis, kui Euroopa Komisjon on esitanud vastava delegeeritud õigusakti. See peaks juhtuma käesoleva nädala jooksul.

Euroopa Komisjon teatas täna esimestest abimeetmetest seoses Venemaa kehtestatud sanktsioonidega. Alates tänasest kuni novembri lõpuni toetatakse puu- ja köögiviljade turult ära võtmist. Selle jaoks eraldatakse ühenduse põllumajandussektori kriisireservist 125 miljonit eurot.

Euroopa Komisjon kaalub abimeetmete rakendamist ka teistes sektorites. Loomakasvatussaaduste turuolukorda arutatakse liikmesriikide ekspertidega järgmise nädala neljapäeval Brüsselis toimuval komitee istungil.

Neljapäeval, 14. augustil toimus Brüsselis põllumajandusturgude ühise korralduse komitee, kus Eesti rõhutas vajadust EL ühiste abimeetmete järgi.

Hea teada

· 2013. aastal eksportis EL Venemaale 1,26 miljardi euro väärtuses puuvilju ja 770 miljoni euro väärtuses köögivilja. Piima- ja lihatooteid müüdi Venemaale vastavalt 1,5 miljardi ja 1,6 miljardi ning kala 153 miljoni euro väärtuses.

· 2013. aastal imporditi Eestisse 29 400 tonni köögivilju 24,16 miljoni euro väärtuses. Neist 98% toodi Euroopa Liidust. Nõutuim kaup oli tomat, mille osakaal moodustas 51% impordi väärtusest.

· Eestist eksporditi 2013. aastal 2200 tonni köögivilju 2,45 miljoni euro väärtuses, millest 95% läks EL siseturule. Enim eksporditi salatit (53%) ja kurki (29%).