Eesti üks tuntumaid talunikke, Kadarbiku talu peremees Ants Pak haub plaane hakata tootma köögiviljast bioetanooli, mida saaks kasutada autokütusena.

Pak on teinud esimesed sammud, et saada riigilt biokütuse tootmiseks luba, ning lubab püsti panna 10 miljonit krooni maksva kütusetehase, mis toodaks vähemalt 500 000–700 000 liitrit bioetanooli aastas.

“Bensiini hind muudkui tõuseb, rapsi ja biodiisli ümber lüüakse kõvasti lärmi, aga ressursside poolest on Eestis kõige parem toota hoopis bioetanooli,” ütles Pak. Tema sõnul on bioetanooli omahind olenevalt aktsiisist vähemal poole odavam kui bensiiniliitril.

Tohutu ressurss

Paki sõnul on Eestis bioetanooli tootmiseks tohutud ressursid, samas on põllud sadade hektarite kaupa kasutamata. “Seda saab toota ükskõik millest – kartulist, teraviljast, porgandist, kas või puulehtedest!” ütles Pak, lisades, et iga põllukultuur annab teatud koguse bioetanooli. Näiteks tonnist kartulist saab 140 liitrit bioetanooli. Kadarbiku talu toodab aastas 500 hektaril 6500 tonni köögivilja ja võiks rohkemgi toota, kui oleks kusagile müüa.

“Punnitakse põlevkiviõliga, aga põlevkivi lõpeb. Maa ei lõpe kunagi! Mets on kõigi jaoks tuluallikas, aga seda lõigatakse kord saja aasta jooksul. Maa võib sada aastat järjest igal aastal tulu anda. Aga Eestis ei osata seda kasutada,” selgitas Pak.

Pak turustaks bioetanooli jaemüügi kaudu, bensiiniga segatult. Aga seda saaks pakkuda ka näiteks keemiatööstusele. “Esialgu taotlen siiski luba tootmise alustamiseks,” ütles ta.

Neste Eesti juht Indrek Kaju ütles, et kui biokütus peaks jaemüüki jõudma, siis firma ostab seda sealt, kust saab soodsamalt. Taimi biokütuse tarbeks on aga efektiivsem toota soojemas kliimas kui Eesti oma. “Biokütuste valdkond on kujunemisjärgus. Praegu pole autotootjadki võtnud kindlat seisukohta, millist biokütust millisesse mootorisse panna võib,” ütles ta.

Bioetanooli Eestis ei toodeta

Kütust on toodetud välismaale müümiseks

•• Maksu- ja tolliameti andmetel ei toodeta Eestis hetkel bioetanooli, aga selle vastu on huvi tuntud.  Biokütusetootjatel peab Eestis olema luba, mille väljastab maksu- ja tolliamet.

•• 2005. aastal Eestis biokütuseid ei tarbitud. Samal aastal toodeti kokku ligi 890 000 liitrit biodiislikütust, Eestis lubati sellest kogusest tarbida ligi 190 000 liitrit, kuid tarbimisse lubatud biokütus müüdi edasi teiste EL-i liikmesriikide (Rootsi, Läti ja Saksamaa) ettevõtjatele.

•• Eestis, nagu paljudes teistest EL-i riikides, kehtib biodiislikütusele, biomassist valmistatud taimeõlidele ning põllumajandustoodetest või taimset päritolu toodetest valmistatud bioetanoolile aktsiisivabastus.

•• Kui biokütus on segatud fossiilse kütusega (näiteks rapsiõli segatakse fossiilse diislikütusega), siis kohaldatakse aktsiisivabastust üksnes segus oleva biokütuse suhtes.