Täna Äripäeva kuukirjas Tööstus ilmuva Põllumajandustootjate TOPi 112 ettevõtte koondkäive kasvas mullu aasta varasemaga võrreldes enam kui 15%, koondkasum ulatub buumiaasta rekordi lähedale. Aasta varasema 45 kahjumis ettevõtte asemel lõpetas seekord miinusega kuus.

“Esimene mõte on see, et võrdlusbaas oli kindlasti väga kehv. Kas nüüd eelnev aasta oli just katastroofiaasta, aga kriisiaasta kindlasti. 2010 toimus normaliseerumine,” analüüsis pikaaegne põllumajandusjuht ja praegune Mooste vallavolikogu eelarvekomisjoni esimees Kalev Kreegipuu. Tema hinnangul peaks need vähesed ettevõtted, mis mullu kahjumisse jäid, nüüd oma asjad üle vaatama, sest objektiivset põhjust miinuseks mullu ei olnud. “Tänavune aasta tuleb põllumajandustootjatele pigem parem kui eelmine, aga järgmiseks aastaks ennustatakse juba langust,” ütles Kreegipuu. “Aga loodan, et langus ei tule enam nii sügav.”

“2009 oli kriisiaasta, ekstreemaasta, seega ei tasu kasumi kasvu üle hinnata. Meiegi olime 5 miljoni krooniga kahjumis ja paljud kannatavad veel praegugi nende võlgade all, mis hankijaile (2009. aastast — toim) jäid,” kommenteeris mullust kasumi kasvu edetabelis viiendaks tulnud Tartu Agro juht Aavo Mölder. Möödunud aastal avaldatud põllumajandustootjate edetabelis näitasid Möldri sõnul häid tulemusi seakasvatajad, sest söödavilja hind oli toona all. Piimatootmisele tuli aga peale maksta.

Üks kiiremaid käibe kasvatajaid, Haage Agro juht Toomas Pettai juhtis tähelepanu otsesele seosele börsi hinnataseme ja Eesti põllumajandustootjate käekäigu vahel. “Oleme ikka börs, börs ja veel kord börs. Vilja ja muude põllumajandussaaduste hinnad börsil tõusevad, sellega me saame hangeldada.” Pettai tunnistas samas, et põllumajandustoodete börsihindade muutust on peaaegu võimatu ette näha ja ta ei ole leidnud kindlaid vihjeid, mis ütleks, et nüüd on õige aeg väetist ja seemet osta või saak maha müüa.