Eesti suurima farmi Estonia juhi Andres Lundi sõnul oli nende keskmine brutopalk 2000. aastal 3000 krooni, möödunud aastal aga 6400. Estonia palgal on ligi 200 töölist, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Peame meile vajalikke inimesi kinni hoidma, sest muidu kipuvad nad välismaale tööle minema,” ütles Lund. Kõrgemat töötasu võimaldavad maksta ka Euroopa Liidu toetused ja piima stabiliseerunud kokkuostuhind.

Eidapere külje all tegutseva veisefarmi Tavex OÜ juht Artur Kokk nentis, et palgad on viie aastaga märgatavalt tõusnud. “2000. aastal olid palgad ikka hästi väiksed, piima kokkuostuhind oli ka väga madal,” ütles Kokk. Ka tema märkis, et paremat töötasu aitavad maksta toetused ning kõrgem piima hind.

Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing põhjendas palgatõusu põllumajanduses mitme aspektiga: nii Euroopa Liidu toetuste ja tootmise efektiivsuse tõusu kui ka ümbrikupalkade maksmise vähenemisega. Samuti avaldab tööandjale kõrgema palga maksmiseks survet töötaja ise — kui palk on madal, on võimalus minna mujale leiba teenima. “Emakeeleõpetajal on probleem: tema ei saa Soome minna, aga notsu on notsu nii siin kui ka seal,” märkis Josing.