Põllumajandustootjate ja kohalikku toorainet tarbivate ettevõtete esindajad võtsid eile ühisnõupidamisel vastu avalduse Riigikogule ja valitsusele, milles nõuavad siseturu kaitsmist tollipiirangutega.

Avaldus toob välja mitu momenti põllumajanduse ning kohalikku toorainet tarbiva tööstuse arengutendentside kohta, mis koostajate hinnangul näitavad, et praegune majanduse kasvutempo ei suuda tagada elanike ja riigi kasvavaid vajadusi.

Nõupidamisel osalenud näevad põllumajanduse ja kohaliku tootmise säilimise eeldusena majanduse kasvutempo kiirendamist nendes valdkondades. Kiirendatud arengu tagatiseks on avalduses nimetatud investeeringute mahu suurendamist ning nende kättesaadavuse parandamist, maa- ja põllumajandusreformi lõpuleviimist ning siseturu reguleerimist ja kaitset.

Eesti Tööstuse ja Tööandjate Keskliidu tegevdirektor Viljar Veskiväli märkis pressikonverentsil, et investeeringute puhul tuleks eriti tähelepanu pöörata omavahendite kasutamisele. Samuti juhtis ta tähelepanu asjaolule, et kui pangad nõuavad laenu tagatisena kinnistuid, erastatakse majapidamisi vallasvarana.

ühisnõupidamine tõstatas siseturu kaitsmise kohaliku tootmise säilimise möödapääsmatu eeldusena. Olukorras, kus Euroopa Liidu maad subsideerivad tootjat kohati 50 protsendi ulatuses, ei saa Eesti tootja isegi maksusoodustusi, rääkis Veskiväli.

Veskiväli sõnul on olukord põllumajanduses ja kohalikus tootmises sedavõrd kriitiline, et kui vastavate sektorite huve esindavad kaks koalitsiooniparteid ei suuda nende eest seista, kaotavad nad toetuse.

Avalduse projekti koostamisel osales ligi kakskümmend Eesti põllumajanduse ja tööstusega seotud organisatsiooni, nende hulgas näiteks Eesti Tööstuse ja Tööandjate Keskliit, Eestimaa Põllumajandustööandjate Keskliit, Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Eesti Toiduainetööstuse Liit.

Baltic News Service