Pöide vallas tegutseva PÜ Ranna Agro juht Enn Kosletski lausus, et tulenevalt tööjõu defitsiidist võib piimatootmine 5–10 aasta pärast sattuda kaugemates piirkondades tõsise küsimärgi alla. “Praegune põlvkond lahkub tervislikel põhjustel või läheb pensionile, aga noori peale tulemas ei ole,” rääkis Kosletski, kelle juhitava ühistu laudad asuvad Kõrkveres, kus püsielanike arv järjest kahaneb, kirjutab Oma Saar.

Samas võib Kosletski sõnul näha, kuidas raskel ajal on ka nooremad inimesed hakanud tööpuuduse tõttu põllumajanduse poole vaatama. “Vahepeal mindi ainult linna ja saadi kergemini hakkama,” nentis ta.

Sama meelt on Kihelkonna vallas tegutseva Kangru LP juht Rein Sepp, kes rääkis, kuidas nad mõned aastad tagasi ühistule lüpsjat otsisid ja ajalehekuulutuse peale helistanud kahest huvilisest ei ilmunud kohale kumbki. “Eelmisel sügisel, kui otsisime endale töölist, helistas meile juba 40 inimest, aga kohale tuli nendest muidugi vähe – üks –, kuid teda meil vaja oligi,” märkis ühistu juht, kelle sõnul majanduslanguse ajal ühistul tööjõuga probleemi ei ole.

Rääkides laudatöölisest või lüpsjatest ei ole Sepa sõnul tõenäoline, et keegi hakkaks seda tööd tegema 30 km kauguselt tööl käies. Bussid ei liigu kas üldse või sõidavad aegadel, mis varavalges algava lüpsiajaga ei kattu. Oma autoga sõitmine läheb liiga kulukaks.