“Tuju on väga sant, sest meie lootused olid suured, aga iga päev sajab vihma – tingimused on koristamiseks väga rasked,” rääkis varajast otra juuli lõpus koristanud Tartu Agro juhatuse liige Eino Härm. Tema sõnul on vili hästi kasvanud, kuid põllud on nii pehmed, et kombain jätab maha sügavad rööpad.

Juulis sadas meteoroloogiakeskuse andmetel kogu Eestis vihma võrreldes aastate keskmisega 1,4 korda rohkem. Kõige enam oli sademeid Põlvas – normist 2,6 korda rohkem. Normist vähem sadas juulis Saare-, Hiiu- ja Läänemaal.

Harjumaal 300 ha vilja kasvatav talunik Arnold Põldmäe ütles, et kevadise põua tõttu ei saa vili valmis. “Kevadel oli põud, nüüd on vihm ja umbrohi kasvab läbi,” tähendas Põldmäe.

Mittetulundusühingu Eesti Kartul juhatuse esimehe Kalle Hamburgi sõnul teeb Lõuna-Eestis niiskus kartulile kurja. “Palju on lehemädanikku ja kartuli ületalve pidamisega võib probleeme tekkida. Võib ju saada hea saagi, kuid kui hakkad talvel salvest võtma, siis polegi midagi,” rääkis Hamburg.

Kartuli tootjahind on Hamburgi sõnul langenud praegu ühe kroonini kilo eest. Kuid Nuutovi hinnangul võib talve poole kartul hinda minna, sest lehemädanik on põldudel palju kurja teinud ja osa saaki ära hävitanud.