Maailma kütusevarud kasvavad kiirusega 1,6 miljonit barrelit päevas ning teises kvartalis võib varude kasv veelgi kiireneda ulatudes 1,7 miljoni barrelini päevas.

Näiteks Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) prognoosib, et käesoleva aasta keskpaigaks võib OECD liikmesriikide kütusevaru suureneda rekordilise tasemeni. USAs Cushingu linnas Oklahomas jälgitavad naftavarud suurenesid eelmisel nädalal 1,7 miljoni barreli võrra, mis on kaks korda enam kui ennustatud.

Säärane kasv tähendab, et USA laovarud on löönud uusi rekordeid juba kümnendat nädalat järjest. Madalad naftahinnad ei ole USA naftatoodangule negatiivset mõju avaldanud.

Hoolimata sellest, et alates 2014. aasta oktoobrist on USA naftapuurtornide arv vähenenud 46%, toodab USA toornaftat viimase 43 aasta rekordmahus. USA naftapuurtornide arvu jälgimine on uus trend ehki vastavat statistikat on Baker Hughes Inc. avaldanud juba alates 1944. aastat.

Möödunud nädalal langes puurtornide arv 56 võrra 866-ni ning vastav langus on viimastel nädalatel aeglustunud. Üheks languse pidurdumise põhjuseks on kütuste hindade tõus viimase kahe kuu jooksul. On oluline märkida, et paljude USA kildanaftatootjate investeerimisprojektide sisemine tulusus oli jaanuarikuu hindade põhjal 15% ringis, mis on väga hea tulemus.

Kõrgemate hindade korral oli sisemine tulukus aga lausa üle 50%, mis tähendab, et ka tänaste hindade korral on enamus USA kildanaftaprojekte kasumlikud. Mittekasumlikud projektid avatakse aga koheselt uuesti, kui hind peaks kasvama.

Eile avaldas OPEC arvamust, et madalate naftahindade tõttu hakkab USA naftatootmine vähenema 2015. aasta lõpus. Seevastu on IEA aga hinnanud, et USA naftatootmismaht kasvab edasi ning jääb oluliseks osaks maailma naftatootmise kasvus kuni 2020. aastani.

Lisaks USA-le panustavad tootmise kasvule ka teised naftatootjad. Näiteks on Liibüa naftatoodang suurenenud 490 tuhande barrelini päevas, mis on kaks korda enam kui mõned nädalad tagasi.

Naftatoodangu säärane jõuline kasv on suurendanud muret olemasolevate naftahoidlate täitumisest, mis loogilise tulemina põhjustab kütuste hindade edasist langust. Seega võib eeldada, et kütuste maailmaturuhinnad võivad jääda madalatele tasemetele päris pikaks ajaks. Kütuseturu analüütikud ei välista toornaftahindade langemist isegi kuni 20 dollarini barrelist.

Kütuste maailmaturuhinnad hakkasid langema 2014. aasta juulist ning hinnalangus sai täistuurid sisse peale OPECi 27. novembri koosolekut, mil turuosa tagasivõitmise eesmärgil otsustati tootmist mitte vähendada.

OPECi järgmine kohtumine toimub tänavu juunis ning senised OPECi liikmete vihjed viitavad soovile jätkata senise poliitikaga kuni valitud strateegia on soovitud eesmärgid täitnud.