Ta lubas tulevast aastast täielikku iseseisvust vene maagaasist.

Esimene saadetis Katarist peaks saabuma 11. ja 17. detsembri vahel, et jahutada tehast. Ärilised gaasisaadetised peaksid saabuma tuleval aastal ehk 2 aastat pärast esialgselt planeeritut.

Poola, mis on vene maagaasi Euroopasse ekspordi võtmetähtsusega transiidimaa, kritiseeris Gazpromi Saksmaale Läänemere all kulgeva torustiku laiendamise plaane.

„Tuleval aastal oleme täiesti sõltumatud idagaasist,“ ütles Kopacz Saksama piiri lähedal asuvas Swinoujscie sadamas asuvat terminaali avades.

Poola kavandab laiendada gaasitorustiku naaberriikidesse Tšehhi, Slovakkiasse, Ukrainasse ja Leetu. See võimaldaks suurendada terminaali kasutust, mis praegu on kaetud tarnelepingutega vaid 30% ulatuses.

Poola gaasikompanii Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo on jätkuvalt kohustatud ostma Venemaalt aastas umbes 8,5 miljardit kuupmeetrit maagaasi. Leping sõlmiti 1996. aastal ja see kehtib 2022. aastani.

Terminaali kaudu saaks importida 5 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas, mis on alternatiivne varustuskanal Venemaalt tulevale maagaasile. Tänavu esimesel poolaastal on Poola importinud Venemaalt umbes 4 miljardit kuupmeetrit maagaasi.