Alates 2015. aastast on tal kõvasti tegemist, et koondada mitmesaja eluasemalenu võtja juhtum koondkohtuasjaks pankade vastu, kes olevat ebaõglaselt pakkunud valuutas eluasemalaene.

Mais avaldas Euroopa kohus mittesiduva arvamuse, et Poola pangad ei saa kinni pidada ebaõiglastest välisvaluutas antud laenulepingute tingimustest.

Poola pangaliit on hinnanud, et kui kõige varem juba septembris Luksemburgis asuvas kohtus asi arutusele tuleb, siis neile negatiivse lahendi korral ootab neid 60 miljardi zloti ehk 16 miljardi dollariline löök. See on kogu Poola panganduse nelja aasta kasum.

Viimastel nädalatel on Varssavi börsil valuutas eluasemelaenude probleemi tõttu olnud pangaaktsiad müügisurve all.

Poolakad nautisid enne 2008. aasta finantskriisi välisvaluutas võetud eluasemelaenude zlotilaenudest madalamaid intressse. Poola panku süüdistatakse selles, et need pakkusid eurodes ja ka Šveitsi frankides eluasemalaene. Viimane on aga maailma turvavaluuta. Šveitsi frangi intressid olid euro omadest veel madalamad. Ja poolakad võtsid reipalt frankides laene.

Siis juhtus üleilmne finantskriis ning investorid üle maailma müüsid varasid ja otsisid turvalist varjupaika. Sellega aeti Šveitsi frangi kurss üles. Frangilaenu võtnud poolakad pidid poola zlottides varasemast rohkem raha kulutama frangilaenu teenindamiseks, mida nad pidasid ebaõiglaseks.

Tänaseks on Poola zlott 11 aastaga kaotanud oma väärtusest Šveitsi frangi vastu poole. Nüüd on Poola pankade kohal Damoklese mõõgana 32 miljardit dollari väärtuses mittezlottides eluasemelaene, mida koduostjad ei suuda teenindada või kus eluaseme hind on madalam laenujäägist.

Seni on Poola kohtutes algatatud umbes 8000 kohtuasja välisvaluutas laenu võtnud pangaklientide poolt, kusjuures pangad on võitnud umbes 90 protsenti 70 kohtulahendini jõudnud kohtuasjast, hindas Czabanski. Paljud kohtuasjad seisavad, kuna oodatakse Euroopa kohtult suunist.

Poliitikud on nagu kitsed kahe heinakuhja vahel. Küll meeldib neile kaitsta umbes 600 000 selise laenu võtnud peret, aga samas ei saa ka panku hävitada.

„Praegune olukord on tõenäoliselt pankadele Poola pangandusajaloos kõige hullem,“ ütles maaklerfirma Trigon Dom Maklerski analüütik Maciej Marcinowski. „Varasemate poliitiliste plaanidega oli võimalik arvestada ning kaubelda välja paremaid tingimusi. Nüüd see enam läbi ei lähe. Kohtulahend on vältimatu ja riskid on kõrgemad.“

Pangajuhid pole ärevil, et kohtuasjade provisjonid neelavad pankade kasumi alla, kirjutab Bloomberg.

„Ma pole paanikas,“ ütles saksa pangale Commerzbankile kuuluva MBanki juhatuse esimees Cezary Stypulkowski. 1. augusti seisuga oli pangal Šveitsi frangilaenude jääk 13,8 miljardit zlotti ja 30. juuni seisuga oli kohtuasjadega seotud nendest enam kui 377 miljonit zlotti.

Kogu laenuportfelli lepingute muutmine nendes puuduva õigluse tõttu võib viia laenulepingute zlotipõhiseks muutmiseni. Kui muud asjaolud jäävad lepingus muutmata, võidakse laenuintress siduda Liboriga, mis on hetkel alla nulli. Praegu on Poola laenudel kõrgemad laenuintressid.