Alates 7. aprillist on zlott euro vastu vajunud ühe protsendi, seda pärast 5,9-protsendilist kerkimist sel aastal. Eile oli valuuta kõikumine suhteliselt järsk, aga kella kuueks õhtul kerkis zlott siiski vähem kui 0,01-protsendilisse plussi. Poola enimkaubeldavate aktsiate liikumisi peegeldav indeks WIG 20 on sel aastal kerkinud 6,9% pärast eelmise aasta 33% hüpet. Eilsel kauplemispäeval kerkis indeks 0,98%, vahendab Äripäev.

“Tegemist on erakordselt kurva sündmusega, aga ma ei usu, et see pööraks mingil moel ümber Poola ilusa majandusarengu,” märkis Citigroupi arenevate turgude strateeg Luis Costa uudisteagentuurile Bloomberg.

Royal Bank of Canada arenevate turgude strateeg Nigel Rendell peab Poolat Euroopa üheks tugevamaks majanduseks. “Ma ei usu, et see sündmus muudab Poola üldist pilti,” sõnas ta.

Poola zlott on oma viie aasta madalaimast punktist eelmise aasta 17. veebruaril praegu kõrgemal 27% võrra. Saksa Commerzbank on prognoosinud, et Poola valuuta kerkib selle aasta lõpuks euro vastu 3,75 zlotile praeguselt 3,87 zlotilt.