Märtsis teatas Poola suurim elektriootja PGE ligi 10 miljardi dollarilisest merre rajatavast tuulepargi projektist. Nüüd võib PGE rolli tuumaelektrijaamas üle võtta riigi enamusosalusega kütusekompanii PKN Orlen, rääkisid kaks teist allikat.

Nii tuumaelektrijaama kui taastuvenergiaprojektid peaksid tooma suure muutuse Poola elektritootmises. Praegu annavad 80% Poola energiast söel töötavad soojuselektrijaamad. Tänu söest elektri tootmisele on Poola Euroopa esisaastajate seas.

Poola valitsus kaitseb söekaevandamist konkurentsi eest, kuid on sunnitud elektripuuduse katmiseks ja EL CO2 eesmärkide täitmiseks otsima alternatiive.

Ühe allika sõnul ei jätku PGE-l vahendeid mõlema projekti jaoks ning kuna tuuleenergia tehnoloogia on odavnenud, kaldus otsus tuuleenergia kasuks. PGE võib kanda väheolulist rolli tuumajaamaprojektis. Viimane on korduvalt edasi lükkunud ja vajab alles jätkuvalt valitsuse heakskiitu.

Ka üks Poola valitsuse allikas ütles, et PGE fokuseerib tuuleenergiale. PGE pressiesindaja keeldus sellekohasetest kommentaaridest, kuid märkis, et ettevõte analüüsib jätkuvalt mitmeid erinevaid projekte, mis võivad saada ettevõtte pikaajalise arenguplaani osaks.

Poola Õigus ja Õigluse partei (PiS) lubas enne 2015. aasta valimisi, et nad kaitsevad söetööstust ja võtavad vastu seaduse, mis keelab uute maismaal ja merel asuvate tuuleparkide rajamise.

Kulczyki perekonnale kuuluv Polenergia soovib samuti ehitada Läänemerre tuulepargi ja seda aastaks 2022. Ka PKN Orlen kaalub tuulepargi jagamist.

Nii analüütikud ja investorid on ühel meelel, et merre rajatavad tuulepargid on lihtsam ja kiireim tee kuidas Poola saab täita söeenergia vähendamisest tekkivat elektripuudujääki ja vähendada 2030. aastaks Poola CO2 emissioonid EL nõutud tasemele, et parandada suhteid Brüsseliga. Tuuleparke saab rajada tuumaelektrijaamast kiiremini.

Investorid on tuuleparkidest huvitatud. Statoil teatas aprillis, et nad liituvad Polenergia merre rajatava tuulepargi projektiga, mis on pälvinud ka teiste rahvusvaheliste tuuleenergiaettevõtete huvi.

Samas mõned investorid ootavad, et näha kas Poola pakub subsiidiumeid raha näol või maksab elektrivõrguga liitumise kulud.

Energeetikaministri koht kuulub PiSile, kes leiab, et ettevõtetel pole selliseid soodustusi vaja.

„Me eeldame, et merre rajatavad tuulepargid ehitatakse ilma abita, kuid langevate kulude trend on väga julgustav,“ ütles Piotr Naimski.