Selleks, et hoida ja meelitada naissoost talente maksavad Silicon Valley gigandid Facebook ja Apple oma töötajaile kinni protseduuri, mille käigus külmutatakse naise munarakud. Kriitikute sõnul müüvad naised end nii tööandjale maha.

Facebook alustas kulude katmisega hiljuti, Apple teeb seda alates tulevast jaanuarist. Tegemist on arvatavasti esimeste suurte ettevõtetega, kes katavad selle mitte-meditsiinilise kulu.

Mõlemad ettevõtted katavad kulud kuni 20 000 dollari ulatuses.

Juba varem andsid mõlemad ettevõtted oma töötajaile toetusi nii viljakuse raviks kui lapsendamiseks. Facebook annab aga uutele vanematele 4000 dollarit „beebi-raha", mida võib kulutada nii, kuidas vanemad soovivad.

Viimased uudised tulevad ajal, mil käib elav diskussioon selle üle, kuidas väga tiheda konkurentsiga ning meeste poolt domineeritud tehnoloogia alal väärtustada naisi. Eriti on küsimuse all nende palgaküsimus. Hiljuti ütles Microsofti tegevjuht Satya Nadella, et naistöötajad ei peaks palka küsima ja jätma kõik „karma" hooleks.

„Siiani on väga keeruline teha karjääris kõrget lendu ning kasvatada lapsi samal ajal," ütles Brigitte Adams, kes on munarakkude külmutamise eestkõneleja.

Selline valik annaks naisele enam paindklikkust ja võimalust lükata oma lapse saamine tulevikku ning keskenduda muretult karjäärile. Naine ei pea muretsema tiksuva bioloogilise kella pärast.

Munarakkude külmutamine on aga väga kallis protseduur, makstes USAs 10 000 dollarit ühe sessiooni eest. Seda ei saa lubada sugugi kõik naised.

„Meeste poolt domineeritud Silicon Valleys võitlevad ettevõtted siiski naistalentide pärast ning Facebook ja Apple on siin astunud olulise sammu, et meelitada just neid, kes karjääri teha tahavad," ütles viljakuse spetsialist Philip Chanette. „Munarakkude külmutamist võib võtta kui „tasumist" naise pühandumise eest."

Samas on teada, et ehkki kogu munarakkude külmutamise valdkond on edasi arenenud, ei suudeta siiani garanteerida, et naisel on tulevikus siiski 100-protsendiline võimalus last saada. Samas on paljud naised valmis sellega riskima, et karjääri teha.

Kriitikud ütlevad, et naine jääb pärast selle protseduuri ettevõtte poolset kinni maksmist „orjaks", müües maha oma hinge. Lisaks ohverdavad nad oma parimad lapse saamise aastad selle nimel, et karjääriredelil tõusta.