Umbes üks kolmandik Suurbritannia põllumaa ostjatest kuulub kategooriasse pankurid, maaklerid, advokaadid ja meelelahutajad. Nad ei pruugi küll eriti palju teada põllumajapidamisest ja karjakasvatusest, küll aga meeldivad neile maalahmakad, kuhu nädalavahetuseks puhkama sõita. Hobifarmerid ei ole ka hinnatundlikud – nii tõusis keskmine põllumaa hind viimase aasta jooksul 27,3%.


Põllutöid teeb spetsialist

Kuulsamate elustiilifarmerite seast võib leida näiteks Madonna koos filmirežisöörist abikaasa Guy Ritchiega. Nemad majandavad 1134 aakrit ehk umbes 450 hektarit maad. Briti menubändi Blur bassimees Alex James ostis farmi, kus toodab juustu. Vene oligarhil Roman Abramovitšil on 600 hektarit Lääne-Sussexis ja ta on kulutanud umbes miljon naela ehk 23 miljonit krooni sealse eluskarja peale. Teisele Vene päritolu oligarhile, terasemagnaat Vladimir Lisinile (tema varandust hinnatakse 14 miljardile dollarile) kuulub 1300 hektarit maad Šotimaal. Šoti piiril mängib farmerit ka turundus- ja reklaamimees James Oliver. Tema karjas on ligi kaks tuhat lammast.

Selle aasta teises kvartalis oli Suurbritannia põllumaa keskmine hind 35 000 krooni hektari kohta. Veel aasta tagasi arvutati keskmiseks hinnaks 27 500 krooni hektar. Kinnisvarafirmade hinnangul on kiire hinnatõusu taga just hobifarmerid. Suurim nõudlus tuleb London City hästi teenivatelt ärimeestelt. Suurbritannias elab arvestuslikult vähemalt 10 000 inimest, kelle aastateenistus ületab üht miljonit naela, lisaks toetavad palku tihtipeale hiiglaslikud boonused ja preemiarahad. Esimese lainena jõudis raha Londoni kinnisvaraturule, kus hea asukohaga kinnisvara on viimase aastaga kasvatanud hinda 40%. Seejärel liiguti Londoni lähedale jäävate maakohtadeni ja nüüd ostetakse mõisaid ning farme juba üle terve Suurbritannia.

Kuigi väike osa hobifarmeritest asub ka ise farme majandama, palkab enamik siiski spetsialistid väljaspoolt või maksab “elustiili” säilitamiseks lihtsalt peale. Suure panuse Briti põllumaa hinnatõusu on andnud ka välismaalased, kelle arvel on 15% tehingutest. Edetabelit juhivad iirlased (7,3%), taanlased (2,9%) ja venelased (1,6%).

Hobifarmindus käib laienetena

••Suurbritannias on rikaste linlaste liikumist maale ja tagasi juhtunud ka varem. Näiteks Eestiski tuntud Evelyn Waugh’i romaan ja sellel põhinev teleseriaal “Tagasitulek Bridesheadi” kirjeldab üht sellist etappi. 1945. aastal ilmunud romaan räägib pessimismi-nostalgia toonis kahe maailmasõja vahelisest perioodist: vaesuv aristokraatia, sööti jäävad põllud ja lagunevad mõisad.

••Sõjajärgne majandusbuum tõi aga maale esimese uusrikaste põlvkonna. Waugh on hiljem öelnud, et uusrikaste ihalus maaromantika ja aristokraatia järele tuli talle üllatuseks. 1970. aastate raskused sundisid jälle mitmeid hobifarmereid oma põhitegevuse juurde tagasi pöörduma. Nüüd on käes järjekordne tõusuperiood.

Kommentaar

Joakim Helenius

Trigon Capitali omanik

Eestis läheb hobifarmindusega aega

Elustiilifarmerite mõju põllumaa hinnale võib näha ka Skandinaavias. Näiteks Stockholmi ümbruskonda jääv põllumaa maksab ebamõistlikult palju.

Ma arvan, et ka Eestis tekib kunagi sama nähtus, kuid sinna läheb veel väga palju aega. Eesti põllumaa hinda mõjutab praegu ikkagi põllumajanduslik haritavus ja kvaliteet. Tallinna ümbruses küsivad talunikud küll maa eest kõrget hinda, kuid seda eelkõige lootuses, et sinna võiks kunagi kinnisvaraarendus tulla. See on siiski teistsugune nähtus võrreldes hobifarmeritega, kes maksavad samuti maa eest rohkem, kuid kasutavad seda endiselt edasi põllumaana.