„Gaasi hinnas kompromiss tuleb ja majandusküsimustes kompromiss tuleb, kui on huvi seda saavutada,“ ütles Porošenko teleintervjuus Ukraina ajakirjanikele, kes tahtsid teada, kas leitakse kompromissid Venemaaga, et lahendada tekkinud erimeelsused.

Porošenko rõhutas, et Ukraina territoriaalse terviklikkuse, suveräänsuse ja sõltumatuse osas on kompromissid välistatud.

Eelmisel nädalal sai teatavaks, et Venemaa ja Saksamaa töötavad salaplaani kallal, mis peaks lõpetama rahvusvahelised pinged Ukraina ümber, kuid tähendaks, et lääneriigid tunnustavad iseseisvat Krimmi.

Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli ja Venemaa presidendi Vladimir Putini salaplaan kannab kahte peamist eesmärki: stabiliseerida Ukraina piirid ning tagada finantsprobleemidesse langenud riigile tugev majanduslik turgutus gaasitarneid tagava lepinguga, kirjutab Briti ajaleht The Independent.
Ajaleht kirjutab läbirääkimistega kursis oleva allika sõnadele tuginedes, et plaani kohaselt peaksid lääneriigid tunnistama Krimmi iseseisvust ning andma heakskiidu selle annekteerimisele Venemaa poolt.

Stabiliseerimisplaani esimene osa näeb ette, et Venemaa lõpetab Ida-Ukraina separatistlike grupeeringute toetamise.

Samal ajal peab Ukraina president lubama, et riik ei liitu NATOga. Vastutasuks ei sekku Putin Ukraina ja Euroopa Liidu kaubanduslepetesse.

Plaani teise osana pakutakse Ukrainale uut pikaajalist lepet Venemaa gaasimonopoliga Gazprom, mis tagaks Ukrainale varustuskindluse ning mõistliku hinna. Praegu Ukrainal gaasilepingut ei ole, gaasitarned on vähesed ning tõenäoliselt lõpevad enne talve, mis tähendaks riigi jaoks majanduslikku ja sotsiaalset katastroofi.

Kokkulepe näeb ette, et Venemaa kompenseerib Ukrainale miljardi dollari mahus Krimmis ning Sevastoopoli sadamas saamata jäänud renditulusid.
Ajaleht kirjutab, et Merkeli rahuplaan sai Malaisia lennuki allatulistamisega tõsise hoobi, kuid läbirääkimistel osalevate allikate kinnitusel on ettepanek siiski jätkuvalt laual.