Esitame pöördumise muutmata kujul.

Väide 1. Porto Franco OÜ näol on tegemist ettevõttega, millel puudub tänasel päeval igasugune majandustegevusest tulenev rahavoog, kuivõrd tegemist on alles varases ehitusjärgus oleva kinnisvaraarendusega.

Esimene eksitav väide on rahavoo puudumine. Porto Franco esimene etapp on valmis ning kuivõrd kõik allakirjutanud on igapäevaselt kinnisvaraturuga kursis, siis on nad teadlikud, et arenduses asuv Citybox Tallinn hotell avati 01.08.2020.

Teine tõele mittevastav väide on ehitusjärgu „varaseks" nimetamine. Porto Franco arenduse mahust 20% on saanud kasutusloa, arendusel on kolm maa-alust korrust, mille konstruktsioon on enam kui 80% valmis ning viis maapealset korrust, kus konstruktsioon on enam kui 50% ulatuses valmis. Ehituse aeganõudev osa on maa alt välja tulemine ehk alates maa peale jõudmisest on lõpuni võrdlemisi vähe jäänud. Kogu projekti 200 miljoni eurosest maksumusest on tänaseks investeeritud 125 miljonit eurot.

Õige väide: Porto Francol on aktiivsest majandustegevusest tulenev rahavoog ja ehitustegevus pole enam varases järgus.

Porto Franco laenulepingu allkirjastamise vastuvõtt

Väide 2. Veelgi enam, Porto Franco ehitustegevus viibis juba enne COVID-19 kriisi, mistõttu ei saa antud juhul rääkida COVID-19 puhangust tingitud ajutistest raskustest

See väide ei vasta tõele. Eesti valitsus kuulutas eriolukorra välja 12. märtsil, kuid nii enne kui pärast seda ehitustegevus käis. Tegelikkuses peatusid ehitustööd hiljem järk-järguliselt kevade jooksul, kui hakkasime mujalt pärit tööjõudu vahetama välja kohalike ehitusmeeste vastu.

Euroopa kriisiabi reeglite kohaselt ei sobi abimeetmete alla need ettevõtted, kelle raskused olid ilmsed enne 31.12.2019. Kuna koroonakriisi mõjud on mitmepalgelised, hõlmates probleeme tööjõu, materjali, turustamise ja paljude muude aspektidega, siis on vale väita, et Porto Franco puhul seosed koroonakriisiga puuduvad. Kui EL on kriisimeetmete kõlbulikkuse ajaliseks piiriks kehtestanud 31.12.2019, siis sel hetkel kindlasti ehitustööd platsil käisid, veelgi enam, 28. veebruaril 2020 sõlmitud laenulepingus on olemas kogu arenduse lõpetamiseks vajalik raha. Kui Porto Francol oleks olnud mingid probleemid, siis poleks pangad laenulepingut sõlminud.

Õige väide: Porto Franco ehitustegevus käis täie hooga enne eriolukorra väljakuulutamist.

Väide 3. Porto Franco OÜ vajadustel puudub igasugune seos kriisimeetmete eesmärkide ja riigiabi ajutise raamistiku põhimõtetega, samuti pole kavandatava toetuse majanduslikuks sisuks käibekapitali finantseerimine.

Porto Francol oli enne koroonapandeemiast tingitud eriolukorra kehtestamist sõlmitud veebruari lõpus pankadega sündikaatlaenuleping 102 miljoni euro laenu saamiseks. Kui eriolukord majanduse seiskas, siis tuli leida lisatagatis. Selleks taotlemegi KredExilt sildfinantseerimist, mille maksame koos intressidega tagasi. Me pole soovinud sellisesse olukorda sattumist, kuid koroonapandeemiast tingitud ettenägematud asjaolud tekitasid Porto Franco vajaduse täiendava käibekapitali järele, et tagada projekti lõpuni ehitamist võimaldava pangalaenu avanemine, säilitada töökohad nii ehitusel kui ehitust teenindavates ettevõtetes.

Õige väide: Porto Franco OÜ vastab kriisimeetmete eesmärkidele ja riigiabi ajutise raamistiku põhimõtetele.

Väide 4. Pöördumise allkirjastanute hinnangul oleks Porto Francole plaanitavatel tingimustel - 39,4 miljoni suurune laen kuni kuueks aastaks, intressiga kaks protsenti aastas pluss 12 kuu Euribor, mis tagatakse teise järgi hüpoteekidega kinnisvaral, riigi poolt antav rahaline soodustus vähemalt 3,2 miljonit eurot aastas. Kuue aasta peale umbes 20 miljonit eurot.

Riigi poolt soodsatel tingimustel antavad laenud ettevõtetele on koroonakriisi ajal paljudes riikides juba toimiv praktika, selles pole midagi erakordset, sest praegu on tegu erakordse olukorraga, mitte tavalistel turutingimustel tegutsemisega. Suurem osa laenu tagastatakse kolme aasta, mitte kuue aasta möödudes. Porto Franco puhul ei saa rääkida riigiabi ajutise raamistiku põhimõtetega vastuolus olevast soodustusest.

Õige väide: Porto Franco ei saa KredExiga sõlmitava laenulepingu tulemusena riigiabi reeglitega vastuolus olevat soodustust.

Tahan rõhutada, et sarnast situatsiooni, kus ettevõtjal oleks tekkinud raskused rahvusvahelise kreeditoriga lepingu sõlmimise ja väljamaksete alguse vahel, pole käesoleval hetkel ühelgi teisel Eesti ehituse või kinnisvaraga tegeleval ettevõtjal. Olukord iseenesest, kus projekti lõpuleviimiseks vajalik ressurss on lepinguliselt olemas, kuid ümbritseva keskkonna järsk muutus teeb väljamaksete eeltingimuste täitmise peaaegu võimatuks, tingib vajaduse antud juhul taotleda suurema kahju vältimiseks riigilt sildfinantseerimist.